Als je eigenaar van een wat groter gebouw bent – (bestuurs)lid van een VvE – en je gebruikt centrale gasketels, dan is het tegenwoordig in principe mogelijk om van fossiele naar duurzame energie te gaan. CALorie heeft daar een bijzondere preferred partner voor gevonden, namelijk Kodi Energiebesparende Technieken uit Heerhugowaard. Kodi is gespecialiseerd in warmtepomp-technieken, zoals Warmte Koude Opslag (WKO). Via een aantal (afgesloten) putten in de grond kan energie uit de aarde gehaald en efficiënt opgewerkt worden, zodat je er ruimtes mee kunt verwarmen. Gas heb je dan wellicht niet meer nodig. Meer informatie kun je onder meer bij Kodi zelf vinden, hier. Kodi heeft veel ervaring in deze technieken; dat is ook wel nodig, want ze zijn erg complex.

De bedoeling is natuurlijk ook dat je als eigenaar/VvE financieel voordeel hebt van een ingreep met WKO. In veel gevallen is dat te doen, al hangt een en ander af van de ‘businesscase’, die op zijn beurt afhangt van onder andere het huidige gasverbruik (volume) en de maandelijkse gaskosten.

Extra mooi van de samenwerking met Kodi is dat Kodi via het bedrijf Eco2Service een benodigde investering desgewenst kan voorfinancieren. Wij merken bij VvE’s dat deze optie welkom is, want veel flatgebouwen hebben niet veel extra in de pot. Dit kan natuurlijk alleen als de businesscase rendabel is. Voor het appartementengebouw Clematis zijn hiervoor al vergevorderde plannen uitgewerkt.

Hoe gaat het in zijn werk? Als een eigenaar/VvE interesse heeft, komt CALorie langs voor een eerste quick scan. Wensen, mogelijkheden en verbruik worden doorgenomen. Op basis daarvan kan besloten worden een eerste gesprek met Kodi aan te gaan. Een optie daarna is door Kodi een quick scan te laten doen om te kijken of omgaan naar WKO haalbaar en betaalbaar is.

De quick scan door CALorie kost €50 voor leden en €100 voor niet-leden (ldmaatschap van CALorie kost €20 per jaar). Ook aan de quick scan van Kodi kunnen kosten verbonden zijn.

Voor meer informatie: manuel@calorieenergie.nl.