Een gratis serre? En een gratis houtkachel? Of zonnepanelen? Het kan soms als je een huis verbouwt om het energie neutraal te krijgen. Je betaalt de droomwensen gewoon uit de energiebesparingen die de maatregelen opleveren. Het klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook meestal wel, nóg wel. CALorie is bezig om, in samenwerking met programma Energiesprong van het ministerie van Binnenlandse Zaken, een project op te zetten om 1000 particuliere huiseigenaren in Castricum te helpen hun huizen energie neutraal te krijgen.

OHVH-banner-180x150Rekenvoorbeeld woningbezitter

Jaarlijks betalen de Castricummers zo’n 32 miljoen euro aan energiekosten. Met dit enorme bedrag zouden we woningen ook kunnen ‘vernieuw bouwen’ om ze energie neutraal te maken. Hierdoor stoten ze samen aanzienlijk minder CO2 uit en wordt veel geld bespaard.

Betaal je nu bijvoorbeeld 200 euro per maand voor energie, dan kun je ook 48.700 euro lenen, een bedrag waarmee je de vernieuwbouw kosten kunt financieren. Die lening betaal je dan, inclusief rente, in 30 jaar af met maandelijkse termijnen van 200 euro. Bijkomend voordeel: je energielasten nemen niet toe. Dit soort financiering is nu nog moeilijk te krijgen. Maar CALorie werkt daar samen met landelijke organisaties aan.

Lokale ondernemers

Energie neutraal verbouwen kan veel nieuw werk opleveren voor ondernemers. Lokale ondernemers, want CALorie houdt het graag lokaal. Wij zijn een burgerinitiatief met veel enthousiaste vrijwilligers. We zijn geen aannemers of installateurs. Wij creëren draagvlak in de gemeente voor energie neutraal verbouwen en lokale ondernemers maken de projecten en verdienen hier geld mee. CALorie werkt graag samen met lokale ondernemers om een energie-onafhankelijk Castricum dichterbij te brengen.

Dat betekent niet dat wij onze projecten op een presenteerblaadje naar lokale ondernemers brengen. Het zijn uitdagende projecten die we samen met ondernemers ontwikkelen. Samen weten we meer dan alleen. Met ondernemers die geloven in een energie-onafhankelijk Castricum en die daar hun tijd en kennis voor willen inzetten. Om uiteindelijk innovatieve, duurzame en winstgevende projecten te realiseren.

Wil je meedoen? Neem dan contact op met Hans Guillard.

Meer weten?

  • Lees hier het artikel (2014) van Felix van Gemen van de Energiesprong en CALorie Coördinator Manuel den Hollander: “Onze (on)duurzame woningen, De energiecoöperatie als ‘missing link’ bij het verduurzamen van particuliere woningen.“
  • Pagina over verduurzamen van je huis