Hier vindt u informatie over besparen op uw energieverbruik. Het Energieloket van Castricum is nog in aanbouw.

Veel mensen willen verduurzamen maar zien door de bomen het bos niet meer. Er leven heel veel vragen. Van ‘Wat is EPA en wat moet ik ermee?’ tot ‘Welk deel van mijn huis moet ik isoleren en hoe dan?’ tot ‘Kunnen er zonnepanelen op mijn dak?’ en ‘Welk bedrijf kan ik vertrouwen?’. Als CALorie willen we deze mensen helpen. We zijn immers de energiecoöperatie van, voor en door bewoners van Castricum.

We werken er, in nauw overleg met de gemeente, Duurzaam Bouwloket, lokale bedrijven en adviseurs aan om op termijn een uitgebreid Energieloket te verzorgen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan uitgebreide onafhankelijke informatie over energie besparen en opwekken, waarbij we allerlei mogelijkheden aanreiken aan de bewoners van Castricum om zelf te verduurzamen.

Veel (technische) informatie is al beschikbaar op andere websites. Bijvoorbeeld

  • het Duurzaam Bouwloket. Het Duurzaam Bouwloket is een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het verspreiden van kennis over het verduurzamen van huizen en andere gebouwen. Dat doen zij is opdracht van allerlei gemeenten in Noord-Holland, waaronder Castricum.
  • Ook de informatie van Milieu Centraal kunnen we aanbevelen. Milieu Centraal heeft neutrale, actuele, praktische en op wetenschap gebaseerde informatie over allerlei duurzaamheidsonderwerpen, waaronder energie besparen en opwekken.

Maar we willen bewoners meer kunnen bieden aan informatie alleen. CALorie wil vooral heel onafhankelijk en praktisch van nut zijn voor onze dorpsgenoten. Waarbij we zo veel mogelijk samenwerken met lokale en regionale bedrijven en organisaties. We kunnen adviezen laten uitvoeren en kleine en grote maatregelen aanbieden, uitgevoerd door bedrijven die we vertrouwen en die snappen wat we in Castricum willen bereiken. Hieronder hebben wij de ‘paden’ die Castricummers kunnen kiezen op een rij gezet.

Achtergrondinformatie. Hier vindt u basisinformatie over energie besparen en opwekken. Met verwijzingen naar betrouwbare websites.

Nul op de meter. Dit is in feite de hoogste ambitie voor een gebouw. Een nul-op-de-meter-huis wekt minimaal even veel energie duurzaam op als dat het nodig heeft. Eigenlijk 100% duurzaam dus. CALorie is ervan overtuigd dat we uiteindelijk allemaal nul-op-de-meter moeten worden. Anders worden we als samenleving nooit onafhankelijk van fossiele energie en halen we klimaatdoelstellingen niet. En wist u dat vanaf 2020 alle nieuwe huizen energieneutraal moeten worden opgeleverd? Maar een integraal aanbod maken voor woningaanpassingen naar nul-op-de-meter blijkt flink lastig voor aannemers en andere partijen. Als initiatief van CALorie zijn we in Castricum bezig met het voor mekaar krijgen van enkele voorbeeldwoningen.

Energie besparen in fases. Sinds 2015 krijgt ieder huis een energielabel toegewezen van het Rijk. Daarbij is A energiezuinig en G helemaal niet zuinig. Dit is onder meer van belang bij de verkoop van uw huis. CALorie kan met een zogenoemde Energie Prestatie Adviseur helpen met inzicht over uw energielabel en mogelijke maatregelen voor een beter label. Omdat wij CALorie zijn vinden we het, als u niet direct energieneutraal of Nul-op-de-meter wilt worden, belangrijk om u toch op weg te kunnen helpen. We noemen dit dus energie besparen in fases.

Isolatie. Isoleren is vaak een logische stap: rendabel, comfort verhogend en het zorgt dat je voor de rest van je (duurzame) verbruik minder nodig hebt.

Zonnepanelen. Wilt u ook zonnepanelen? Binnenkort hebben we in navolging van onze succesvolle Lokale Actie Zonnepanelen standaard een betrouwbaar en gunstig pakket voor u, met puur lokale kwaliteit en ontzorging.

Warmte-koude opslag (WKO) voor grotere gebouwen. Voor grotere gebouwen met centrale warmtevoorziening rendeert het vaak om over te stappen op Warmte-koude opslag, een zeer duurzame techniek om energie uit de grond te halen. CALorie heeft een mooie samenwerking met regionale superspecialist Kodi. VvE’s en andere eigenaren van grotere gebouwen kunnen makkelijk flink verduurzamen, en hoeven niet eens zelf te investeren als ze dat niet willen!

Advies. Sommige mensen willen in eerste instantie gewoon advies.

 

Voor contact: manuel@calorieenergie.nl