Geslaagde avond “Warmtepompen in de praktijk” op 15 mei

 In Filmpjes, Nieuws

Bijna 100 bezoekers kwamen dinsdagavond 15 mei naar de Vredeburg in Limmen om ervaringen te horen en uit te wisselen over verschillende typen warmtepompen Op deze derde informatieavond over “de warmtetransitie en hoe je huis te verwarmen als we van het gas los zijn” was het woord aan bewoners die de overstap naar een warmtepomp al hebben gemaakt. Het was weer vertrouwd druk, als CALorie voorzien wij duidelijk in een behoefte waar het gaat om verduurzaming.

Sprekers waren vier pioniers die enthousiast over hun aanpak, problemen en oplossingen vertelden. Alle vier hadden het doel hun woning NOM (Nul op de Meter) te maken. Een rigoureuze aanpak die uiteraard nog niet voor iedereen het doel is, in stappen kan ook.

Er is een aantal type warmtepompen waarmee je de cv-ketel kunt vervangen:

  1. de lucht-water warmtepomp waarmee warmte uit de buitenlucht wordt onttrokken en opgekrikt.
  2. de water-water warmtepomp waarmee warmte uit de bodem wordt benut en opgekrikt. Voor het hete water (douche, bad, keuken) is er de elektrische boiler.
  3. de hybride warmtepomp, hierbij blijft de cv-ketel staan, de cv schakelt bij wanneer het te koud is en de warmtepomp niet meer voldoende warmte levert; heet water wordt nog door de cv-ketel geleverd.

De meeste aanwezigen overwegen een warmtepomp maar moeten zich realiseren dat het nog geen gemeen goed is. Neem een ervaren installateur en bespreek vooraf wat de bedoeling is, welke verwachtingen je hebt en laat de installateur dat ook te garanderen. In de praktijk blijkt de inregeling soms tegen te vallen en is nazorg onvermijdelijk. Weet ook dat een warmtepomp lagere temperaturen af geeft en dat daarvoor lage-temperatuur radiatoren nodig zijn, vloerverwarming is ideaal. En het is verstandig, zo niet noodzakelijk, dat het huis al goed geïsoleerd is.

Kosten van een warmtepomp plus aanpassen van huis, de installatie en radiatoren hangt van de situatie af. Voor de vier sprekers lagen de kosten vanaf €40.000 of hoger, maar daarmee werd het hele huis aangepakt naar NOM. Alleen een hybride pomp plus aanpassing van de radiatoren zal tegen de €10.000 zijn. Er zijn subsidies, zie bijv.milieucentraal.nl .

Hier de eerlijke verhalen van de sprekers: 

 

Paul Sap: warmtepomp lucht/water en renovatie-> presentatie

Otto van den Berg: warmtepomp water/water verticale bodemwarmtewisselaar en renovatie -> presentatie

Margreth Graas: nieuwbouw en inzet warmtepomp -> presentatie

 

 

Heb je vragen over warmtepomp of andere zaken rond nul op de meter dan kan je deze per mail stellen aan duurzamehuizen@calorieenergie.nl.

Leave a Comment