Warmte uit je eigen bodem

 In Nieuws

Dinsdagavond 6 november (20 uur) organiseert CALorie in het Gemeentehuis een avond over bodemwarmte en het gebruik voor woningen. Gastspreker is Rob Joosten. In de Beemster is hij al wereldberoemd met zijn Warme Weiden en vanwege zijn reeds gerealiseerde en op stapel staande projecten met ondiepe bodemwarmte voor het verwarmen van woningen. Hij zal ingaan op zijn proefproject, zijn energieneutrale woning en op de diverse vervolgprojecten die op stapel staan.

CALorie verwacht dat ook in Castricum deze vorm van energiewinning in de toekomst een rol kan gaan spelen. We kennen hier al enige gerealiseerde projecten met warmtewinning uit diepe putten (o.a. Tromp Medical en het Gemeentehuis zelf) maar warmtewinning uit oppervlaktelagen komt nog zelden voor, terwijl Joosten het rendement ervan inmiddels wel heeft aangetoond. Zijn eigen woning is ook in de winter behaaglijk warm met alleen maar de warmte die hij uit de bodem rond zijn huis haalt. Marktpartijen tonen al belangstelling. Noteer dus deze interessante avond voor ieder die in duurzame energievoorziening belangstelling heeft: 6 november 20.00 u in het Gemeentehuis Castricum, inloop vanaf 19:30 uur.

Rob Joosten: “Onder mijn terras en in de sloot naast mijn huis heb ik 150 meter waterleidingslang gelegd en met een stevige aquariumpomp wordt hier water door gepompt. Je kunt energie winnen door dit water af te koelen. Daarvoor heb ik een goedkope warmtepomp gemaakt o.a. met een warmtewisselaar, compressor en een airco die je bij de Doe-het-zelf koopt.” Een enthousiaste Joosten: “Ik heb nu enkele projectaanvragen lopen van o.a. een zorgboerderij in het Twiske en woningen in Spanbroek en Nibbixwoud. De gemeente Midden Beemster denkt na hoe mijn idee voor een nieuwbouwproject van 22 woningen is toe te passen. Geweldig toch! En agrariërs kunnen hun weilanden zo extra benutten. Ik noem dit ‘De Warme Weiden’! Ondertussen ga ik met hulp van de TH Delft onderzoeken hoe het rendement nog verder te verbeteren is. In het gemeentehuis Castricum wordt de bodem ook gebruikt voor verwarmen en voor koelen. Dat is een andere methode, WKO, warmte-koude opslag. Daarvoor is er een diepe put geboord waar water in geperst wordt. Ik kom er graag over vertellen in Castricum.” Tot ziens dus in het gemeentehuis op 6 nov. 20 uur.

Energie besparenRob Joosten voor zijn woning die volledig verwarmd wordt met warmte uit de bodem rond zijn woning. In de bodem heeft Rob meters slang gelegd; de truuk om daar voldoende warmte mee te verzamelen is de door Rob Joosten ontwikkelde warmtepomp met onderdelen die bij de doe-het-zelf te koop zijn. Een paar zonnepanelen leveren de elektriciteit voor de warmtepomp. Energieneutraal.