Viering tienjarig bestaan CALorie op woensdag 13 januari 2021

Opgericht in 2010 en springlevend in 2020

In 2030 moeten de vijf Castricumse kernen zelfvoorzienend zijn op het gebied van energievoorziening. Dat was de doelstelling van tientallen inwoners die zich in 2010 verenigden in CALorie. Dat tienjarige bestaan wordt gevierd met een (helaas) online feestje op woensdagavond 13 januari.

Van 20.00 uur (digitale inloop: 19.45 uur) tot 21.30 uur is iedereen welkom bij de (Zoom)meting! Het wordt een vlotte en vrolijke avond. Lees onderaan dit bericht het programma van de avond, of klik hier om het programma (in een nieuw tabblad) te bekijken.

Denk je dat Castricum groene en lokaal opgewekte energie nodig heeft? Kijk en doe dan mee via deze link: bit.ly/CALorie-10 (deze link werkt op 13 januari vanaf 19:45!).

CALorie-leden hadden en hebben verschillende redenen om samen energie te willen besparen en lokaal op te wekken. Klimaatverandering afremmen, lokale economie steunen en onafhankelijk van de lokale overheid onze dorpen mooier en socialer maken. Er waren initiatieven van inwoners om samen hun huizen te isoleren en we maakten de gemeenschappelijke Zonnecentrale Stetweg. Het meest bekend werd CALorie door de zeer succesvolle zonnepanelenacties. Duizenden zonnepanelen belandden op Castricumse daken. Er waren informatieavonden waar Castricummers elkaar adviseerden bij het verduurzamen van hun huis. De energiecoaches van CALorie gingen van huis tot huis.

In Europa zijn inmiddels duizenden energiecoöperaties zoals CALorie actief. Samen hebben zij de overheden en bedrijven laten zien dat burgers haast willen maken met schone en lokale energie. De Gemeente Castricum is daar de afgelopen tien jaar ook mee aan het werk gegaan en stelt zich duurzaamheidsdoelen. De gemeente neemt meer actie om inwoners te helpen energie te besparen en zelf op te wekken. Er wordt hard gewerkt aan de eerste gasloze wijken in Castricum. CALorie zal daar enthousiast over meedenken en er steeds voor waken dat inwoners volledig mee kunnen praten en beslissen in die ontwikkeling.

Energiecoöperatie CALorie is van en voor inwoners van Castricum. Dus ook van en voor jou. Vier ons tienjarig bestaan mee op woensdag 13 januari 2021 om 20.00 uur. Let op: deze link werkt alleen op 13 januari vanaf 19:45!

N.B. Hulp nodig bij het inloggen bij de meeting? Stuur een mail aan info@calorieenergie.nl.

Programma

  • We beginnen met een terugblik op de eerste 10 jaar. Eerst door de huidige voorzitter, daarna door Jurgen van der Heijden, mede-oprichter van CALorie.
  • Aan de hand van jullie opmerkingen over de verduurzaming in Castricum gaan we dit onderwerp bespreken: wat is er op dit gebied de afgelopen tijd veranderd?
  • In een dubbelgesprek met de wethouder van 10 jaar geleden (Christel Portegies) en de huidige wethouder (Falgun Binnendijk) kijken we terug en blikken we vooruit. Wat is het verschil tussen hoe het 10 jaar geleden ging en hoe het nu gaat, wat is onze rol van als inwoners van Castricum, Akersloot en Limmen hierbij? Uiteraard kunnen jullie beide wethouders vragen stellen (via chat).
  • We nemen de tijd om elkaar te leren kennen: wat bindt ons en waarom?
  • We besteden nu meer aan verduurzaming van vervoer. We geven een blik in de keuken: wat zijn de ontwikkelingen van CALorie op dit gebied?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *