Verslag NOM-avond 25 april 2018 – Aanpak verduurzamen bestaande bouw

 In Nieuws

Onder het motto “BETER: mijn huis NUL op de METER” organiseerde CALorie woensdag 25 april weer een grote informatieavond. Opnieuw was er grote belangstelling. Tegen de honderd huiseigenaren kwamen woensdag 25 april naar Geesterhage voor advies. Bezoekers konden in gesprek met aannemers, architect, energie-deskundige en financieel adviseurs. Zeker zo waardevol was de onderlinge uitwisseling van ideeën en ervaringen die bewoners zelf hebben.

Bij de opening van de avond werden de aanwezigen direct al geïnspireerd door het bevlogen verhaal van de 91 jarige Ton Settels over de urgentie van energiebesparing. Mooi hoe dhr Settels verhaalde over hoe het was en waar we naar toe moeten: toen was er Stadsgas en stookte wij kolen, en wat een comfort bracht het aardgas. Maar met al dat verstoken hebben nu het broeikas probleem en moeten we ons gaan beheersen en hoog nodig terug met onze energieconsumptie. “Kom uit de kast! De groen kast wel te verstaan – duurzaam zijn, daar mogen we, nee moeten wij, allemaal voor uitkomen!”.

Voor het verduurzamen van je woning is CALorie nu in samenwerking met een coalitie van aannemers en adviseurs een project gestart “Verbouwplannen? Maak er meteen een Nul op de meter woning van!” Het begint met een keukentafelgesprek en een Woon Quick Scan over

woonwensen en mogelijke energiebesparende maatregelen. De volgende stap is het laten opstellen van een NOM-Onderzoek door de energiedeskundige op basis waarvan van een NOM-aanbod voor de verbouwing wordt opgesteld. Op basis van dit rapport kan de deelnemende aannemer aan de slag en is er een prestatiegarantie voorzien. Meer informatie elders op onze website. Het NOM- onderzoek met NOM-aanbod kost nu 1500 euro – snelle instappers kunnen bij uitvoering van de verbouwing door een van de aangesloten aannemers deze kosten terug krijgen (instap voor eind mei).

Besproken onderwerpen waren zoal dak- en spouwmuur isolatie, vochttransport door isolatieparels en minerale wol, nut van opnieuw voegen en impregneren en dampdicht verven van muren. Subsidies, extra hypotheeklenigingen en (nieuw) huisgebonden leningen in geval van verduurzamen. Verrassende vragen ook wel: over fair-trade- zonnepanelen en ideeën over Tinyhouse. Wat betreft de Tiny-houses: er is een groepje actief mee bezig vanuit Transition Town Castricum.

Er waren veel vragen over de warmtepomp. Over specifiek de ervaringen met de warmtepomp organiseert CALorie dinsdagavond 15 mei 2018 een aparte avond waarin huiseigenaren over hun ervaringen vertellen. LET OP: deze avond is in de Vredeburg, Dusseldorperweg 64, in Limmen.

Een kleine bloemlezing van vragen aan de ervaringsdeskundigen:

  • Wat was nu het aller moeilijkste wat je tegenkwam bij een NoM-verbouwing? Niet de technieken (isolatie, warmtepompen, zonnepanelen etc.), want die zijn min of meer bekend, maar om alle onderdelen van het proces goed bij elkaar te brengen zonder al te veel stress en
    problemen.
  • ‘Kan ik één of één de CV-ketel uitwisselen met een warmtepomp systeem? Wat voor type warmtepompen zijn er en wat is het verschil? Is de warmtepomp nu de enige manier om van het gas los te komen? Waarom niet elektrische verwarming? ‘In feite is de warmtepomp een elektrische verwarming, (lucht-water of bodemwarmtepomp), maar efficiënter. Wel heel goed rekening houden met integraliteit (comfort, benodigde lage temperatuur verwarming, geluid, isolatie etc). Zolang je nog een gas-gestookte cv-ketel hebt kan een hybride warmtepomp een oplossing zijn: de warmtepomp is de hoofd verwarming waarbij de cv-ketel zo nodig bijspringt.
  • ‘Is er ook een programma voor VvE’s?’ Ja, alleen valt dat buiten het programma van vanavond.
  • ‘Hoe zal het straks zijn wanneer de overheid met aanvullende maatregelen en/of financiering komt?’ Tja, het is nu nog veelal pionieren – de rvo geeft nu wel subsidie op o.a. warmtepomp’
  • ‘Wat is het rendement van investeringen’ Rendement moet niet verward worden met terugverdientijd – Feitelijk is er vanaf dag 1 rendement, bijv. voor muurisolatie en zonnepanelen is het rendement ca. 8~10% op je investering; voor andere maatregelen ligt dat lager maar comfortwinst is er altijd.
  • ‘Is 31 mei 2018 als deadline van de actie op de 1500 euro terug te krijgen als je een NOM aanbod kiest niet wat kort dag?’ Als je vóór 31 mei voor een WQS gaat en vervolgens na 31 mei pas voor het NOM Aanbod gaat, krijg je dat geld gewoon terug, tenminste bij volledige uitvoering door een van de aangesloten bedrijven . Het gaat dus om het instapmoment.

Leave a Comment