Verenigingen van Eigenaren willen nu zonnepanelen

 In Nieuws

Tijdens de tweede Lokale Actie Zonnepanelen van energiecoöperatie CALorie blijkt dat nu ook Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) van appartementengebouwen de voordelen zien van het zelf opwekken van stroom. Al vier VvE’s in de gemeente hebben offertes aangevraagd voor zonnepanelen.

Appartementengebouwen hebben vaak plaats genoeg voor zonnepanelen op het dak. Maar eigenaren van appartementen lopen allemaal tegen dezelfde hobbel op: men heeft geen exclusief eigen dak en vaak is de afstand tussen een appartement en het dak groot. Dus hoe krijg je de opgewekte stroom je huishouden in? En staan andere bewoners wel zonnepanelen toe op het gezamenlijke dak?

De meeste VvE’s hebben om dit soort redenen tot nu toe nog geen zonnepanelen op het dak liggen. Volgens medewerkers van CALorie lijkt hier nu een kentering op te treden. Ongewoon veel VvE’s tonen interesse in zonnepanelen. De meeste VvE’s kiezen ervoor om te beginnen met het opwekken van stroom voor het ‘collectieve verbruik’. Dat verbruik bestaat uit stroom die alle bewoners samen gebruiken en betalen, zoals voor ganglicht en een gemeenschappelijke lift. Dit gemeenschappelijke gebruik is in de regel makkelijk aan te sluiten op zonnepanelen op het dak van de flat. En zo kunnen de bewoners, net als mensen in particuliere ‘losse’ woningen, flink besparen op hun energiekosten. Besparingen van €4000 per jaar zijn voor de Castricumse VvE’s niet ongewoon.

VvE’s én natuurlijk de overige Castricummers kunnen tot 1 maart gebruikmaken van de speciale actieprijzen van het CALorie-project. Voor zover bekend is de CALorie-actie het enige collectieve zonnepanelenproject dat het helemaal lokaal houdt. Zowel de panelen als de installateurs als de belastingconsulent voor de BTW-teruggave komt uit Castricum. Vrijblijvend een offerte aanvragen kan via www.calorieenergie.nl.