Verduurzaming in coronatijden

Redenen om wel of juist niet je huis te verduurzamen

Corona: van invloed op verduurzaming?

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft onderzoek laten doen naar de verduurzaming van de woning in de afgelopen periode, waarin we met ons allen veel meer tijd in huis doorbrachten dan tevoren. Had dat ten gevolg dat we massaal zijn gaan investeren in de verduurzaming van onze huizen? Of kozen we ervoor om betere tijden af te wachten en de drukte van een verbouwing uit te stellen?

Hieronder een paar conclusies uit het onderzoek:

Een paar conclusies

  • Nu huiseigenaren meer thuis zijn, lijken zij ook meer aandacht te hebben voor hun woning: 29% geeft aan dat zij meer belang hechten aan wooncomfort, 28% is meer gemotiveerd om te klussen aan de woning en 28% is ook al meer gaan klussen.
  • Vier op de tien huiseigenaren merkten op dat hun energieverbruik thuis is toegenomen (38%). Dit ging bij circa twee op de tien gepaard met meer ervaren inzicht in mogelijke energiebesparende maatregelen (18%), meer motivatie om kleinere (22%) en grotere (19%) energiebesparende maatregelen te nemen en meer daadwerkelijke doorvoering van kleinere (21%) en grotere (15%) energiebesparende maatregelen.
  • Meer huiseigenaren geven nu (begin 2021) aan zonnepanelen (42% nu vs. 29% in september 2019), dakisolatie (66% nu vs. 52% in 2019) en glasisolatie (60% nu vs. 45% in 2019) te hebben. Het willen van een lagere energierekening was hierbij verreweg de belangrijkste aanleiding.
  • Een substantiële groep huiseigenaren (bijna twee op de tien) is van plan de komende 12 maanden energiebesparende maatregelen aan de woning te nemen. Daarnaast is er een dubbel zo groot potentieel: vier op tien twijfelt nog of zij aankomend 12 maanden hun woning willen verduurzamen. Verder geven eveneens vier op de tien aan geen plannen te hebben.

Dat 2 op de 10 eigenaren van plan zijn de komende maanden energiebesparende maatregelen te treffen, maakt ons natuurlijk blij: dat maakt de kans groter dat we in 2030 in een energieneutrale gemeente wonen. Maar een voornemen om te verduurzamen is één: dat voornemen realiseren is niet altijd eenvoudig. En we willen natuurlijk ook die twijfelende 4 op de 10 mensen ervan overtuigen dat energiebesparende maatregelen je portemonnee op termijn voller en je huis comfortabeler maken.

Belemmeringen

Daarom vond ik het wel interessant om te lezen wat mensen ervan weerhoudt om stappen op het pad van verduurzaming te zetten. Wat de in de afgelopen periode redenen waren om wel of niet te verduurzamen, zie je in de afbeelding bovenaan dit verhaal. De ondervraagden noemden o.a. deze redenen om geen maatregelen te treffen: ze vonden dat ze te weinig kennis over en ervaring met energiebesparende maatregelen hadden en ze zagen op tegen het gedoe dat het (laten) uitvoeren van energiebesparende maatregelen met zich mee zou brengen.

Ik vond het heel herkenbaar: voordat je gaat verbouwen wil je wel zeker weten dat je de goede maatregelen treft. En een verbouwing kost niet alleen geld maar ook energie: of je het nu helemaal zelf doet of laat uitvoeren door iemand anders.

With a little help from my friends ….

Gelukkig hebben we bij CALorie energiecoaches. Die kunnen je helpen om de juiste keuze te maken, bijv. door je in contact te brengen met anderen in onze gemeente die voor dezelfde keuze hebben gestaan (dienst: ‘Kijken bij de Buren’) of door je adviezen te geven (dienst: ‘energiegesprek’ of ‘Woonquickscan’). De energiecoaches kunnen je ook helpen bij kleine energiebesparende maatregelen (dienst: ‘EHBE’: Eerste Hulp bij Energiebesparing’).

Met onze energiecoaches kunnen we je niet al het werk uit handen nemen helaas: verduurzaming blijft een lastig pad. Maar we kunnen wel het pad een beetje voor je effenen!

Klik hier om het rapport van het onderzoek ‘COVID-19 en verduurzaming van de woning’ te downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *