Verduurzaming Castricummer Werf: Wim Schermer over zijn bijdrage vanuit CALorie

Wim Schermer, lid van de Werkgroep Zon
Wim Schermer, lid van de Werkgroep Zon

Wim Schermer is lid van de Werkgroep Zon en van de coöperatie Zon op CALorie, een dochtercoöperatie van CALorie. In het kader van het project Verduurzaming Castricummer Werf vertelt hij over zijn ervaringen, en over het proces hoe hij samen met de Castricumse ondernemers de mogelijkheden rondom verduurzamingsmaatregelen inventariseert en verkent.

Van postcoderoos naar verduurzaming Castricummer Werf

Samen met nog vier leden van de Werkgroep Zon van CALorie ben ik, Wim Schermer, bezig met het realiseren van een postcoderoosproject op het dak van Aad de Wit verhuizingen. Dit project van rond 600 zonnepanelen wordt in juli 2021 gebouwd. Zo’n 60 gezinnen in Castricum hebben zich al aangemeld. Zij kunnen certificaten aanschaffen en zo hun eigen stroom opwekken. Wie daar interesse in heeft, kijk dan hier.

De voorbereidingen op het dak van Aad de Wit verhuizingen zijn niet onopgemerkt gebleven bij verschillende andere ondernemers op de Castricummer Werf. Ik werd gevraagd enkele van hen van advies te voorzien. Tegelijkertijd was, ook vanuit CALorie, Arjen Fruitema bezig om ondernemers enthousiast te maken voor verduurzaming van hun bedrijven.

Vanaf dat moment trekken Arjen en ik samen op. Het begint steeds met een eerste gesprek met de ondernemer om in kaart te brengen wat er mogelijk en zinvol is. Daarbij zijn het inventariseren van het huidige verbruik van gas en elektriciteit belangrijke gegevens. In Google Earth Pro maak ik vervolgens een scan van het dak van het bedrijf. Daaruit volgt de oppervlakte en dus het aantal panelen dat er geplaatst kan worden.

Afhankelijk van het dakoppervlak kan berekend worden of er naast het opwekken van het eigen elektriciteitsverbruik ook nog voldoende zonnepanelen kunnen worden geplaatst om de verwarming met een warmtepomp of airco’s te realiseren. Het geheel wordt in een rekenmodel gestopt waarmee de kosten, de mogelijke subsidies en tenslotte de terugverdientijd wordt berekend. Tenslotte wordt een uitgebreid rapport gemaakt waar alle aspecten van verduurzaming voor het individuele bedrijf worden uitgelegd.

Terugverdientijd

Voor zonnepanelen blijkt de terugverdientijd tussen twee en drie jaar te zijn, voor warmtepompen 4 tot 6 jaar. In dat opzicht zijn de terugverdientijden heel kort, en ze kunnen mogelijk nog korter worden door een provinciale HIRB-subsidie die CALorie voor de Castricummer Werf heeft aangevraagd. Als deze subsidie wordt toegekend wordt er 10 tot 20% van de investering door de Provincie bijgedragen aan de kosten van de installaties.

Wij vragen namens de ondernemers offertes aan bij drie leveranciers van zonnepanelen. Als er voldoende zonnepanelen kunnen worden geplaatst wordt meestal ook het gasverbruik weggewerkt met een warmtepomp of airco. Met die offertes kan de ondernemer, samen met ons advies, een goede beslissing nemen. De ervaringen tot nu toe zijn zeer goed. Wij zijn nu bij 14 bedrijven op de Castricummer Werf op bezoek geweest. De eerste opdrachten voor zonnepanelen zijn inmiddels verstrekt.

Ben jij als ondernemer nog niet benaderd en zou je kosteloos een professioneel en uiteraard vrijblijvend advies willen, meld je dan via CALorie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.