Verduurzaming Castricummer Werf op stoom

All-focus
Castricummer Werf gaat de goede kant op

Er gebeurt van alles op de Castricummer Werf. Ondernemers zijn druk bezig met de verduurzamen van dit bedrijventerrein, onder andere door het aanleggen van duurzaam opgewekte energie door zonnecellen op de daken en het isoleren van bedrijfspanden. In de Castricummer verscheen op 20 oktober een artikel, van de hand van Ans Pelzer, over de voortgang van dit project. Lees het hieronder of klik hier om het artikel op de site van de Castricummer te lezen.

Naast dit project biedt Castricummer Werf particulieren mogelijkheden hun eigen elektriciteitsverbruik te vergroenen via de zonnepanelen op het bedrijf van Aad de Wit.  Hierover vertelde Wim Schermer van CALorie in de Castricummer van 20 augustus.


Verduurzaming Castricummer Werf op stoom: Samenwering brengt ons verder!

Door: Ans Pelzer

Door samenwerking lukt het stappen vooruit te zetten in de verduurzaming van de Castricummer Werf, zegt Arjen Fruitema. Met de gemeente, CALorie, Fred de Wit en mijn persoon als trekker hebben we inmiddels een 20-tal  bedrijven bereid gevonden zonnepanelen op de bedrijfsdaken te leggen. We investeren allemaal in dit project tot en met de provincie aan toe met haar subsidie voor “Ondersteuning van Toekomstbestendige Werklocaties.”

Het begon allemaal in 2017 met een prijsvraag “Bedrijvig Groen”, over vergroenen van bedrijventerreinen ter herstel-, behoud- en ontwikkeling van natuurlijke ecosystemen op bedrijfsterreinen.

Het project Castricummerwerf kreeg dan wel niet de hoofdprijs, maar in de nazit kregen we wel veel aanmoedigingen om verder te gaan. Het is een goed plan, zo zei de jury. Vlak daarop zijn we in gesprek gegaan met Cornel Borst (voorzitter Ondernemers van de werf) en met de lokale energiecoöperatie CALorie. Langzaamaan werd de groep groter en schoven meer partijen aan: Gemeente, het ontwikkelingsbedrijf NHN. Nog later ook het Technasium van het Bonhoeffer College met een project om de Castricummer Werf te vergroenen.

Natuurlijk ga je eerst inventariseren wat de problemen nu eigenlijk zijn op deze locatie, en wat bijvoorbeeld zichtbaar werd was dat 87 procent van het oppervlak van “De Werf” verhard is…  Tja, dan is het dus niet zo gek dat je problemen krijgt als het hard regent?  Uit de analyse bleek dat de aanpak zich op verschillende gebieden toe te spitsen: klimaatadaptatie en zorgen voor vergroening natuurlijk, maar ook zaken als transport, als werf proberen zoveel mogelijk circulair te gaan werken, en niet in de laatste plaats: de energietransitie. Ofwel; hoe kunnen we zelf onze energie opwekken op de werf. We hebben een kick-off bespreking gehad beging dit jaar, en zijn vervolgens de boer op gegaan zodra de coronaregels dit weer toelieten. En zonder uitzondering waren alle ondernemers enthousiast om hiermee aan de gang te gaan! Al met al hebben we nu zo’n 10.000 vierkant meter dakvlak beschikbaar voor zonnepanelen, en zijn we aan het onderzoeken wat de meest optimale invulling is voor de betrokken ondernemers.

We willen nu natuurlijk graag ‘doorpakken’ en werken aan vergroenen, de klimaatadaptatie van de werf, kijken hoe we samen zoveel mogelijk circulair kunnen werken enz. Want naast een enorme klap energie opwekken met de zonnepanelen, kunnen we bijvoorbeeld gaan kijken naar wat er circulair kan, immers: de één zijn afval is de ander zijn grondstof! Onze ambitie is natuurlijk om nog meer positieve energie op te wekken op, en met, de Castricummerwerf! Alle betrokkenen leren hier enorm veel van, maar vooral dat je met slimme en goede samenwerking hele mooie resultaten kunt behalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.