Verbeter je huis

Verbeter je huis

We weten allemaal wel dat verduurzamen een goed – of eigenlijk ‘het beste’ – idee is. Zowel voor een positief effect op het milieu en als een uiteindelijk gunstig effect in de portemonnee. Vergroten van je wooncomfort staat daarbij centraal.

Op de site Verbeterjehuis.nl van Milieucentraal kunnen huiseigenaren inzicht krijgen welke maatregelen ze kunnen treffen om hun huis comfortabeler, energiezuiniger en duurzamer te maken. Verbeterjehuis onderzoekt hiervoor de volgende opties:

  1. Isolatie van de gevel, de vloer en het dak en glasisolatie.
  2. Verwarming door middel van warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel en zonnepanelen,
  3. Gebruik van ventilatie, een verbruiksmanager (slimme meter) en warmte-terugwinning van het douchewater.
Website Verbeterjehuis.nl

Andere manieren om je huis te verduurzamen

Natuurlijk zijn er daarnaast nog andere manieren om een huis energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan kierisolatie, het gebruik van energiezuinige (LED-)verlichting, de aanschaf van energiezuinige huishoudelijke apparaten. Deze maatregelen vragen vaak om minder investeringen, terwijl het rendement hoog kan zijn. De energiecoaches van CALorie kunnen helpen om ook de kosten en baten van deze maatregelen in kaart te brengen. Je kan ook de hulp inroepen van Duurzaam Bouwloket Castricum.

Nauwkeurige bepaling kosten en baten

Om een beeld te krijgen wat het oplevert èn wat het kost om je huis te isoleren, duurzaam te verwarmen, te ventileren, een verbruiksmanager in te zetten of warmte-terugwinningsinstallatie voor het douchewater, moet je eerst een aantal vragen beantwoorden. Door de vragen te beantwoorden, kan een zo nauwkeurig mogelijke berekening gemaakt worden van de kosten en opbrengsten van de maatregelen. Daarbij moet wel bedacht worden dat het een inschatting blijft: elk huis is anders en voor een nauwkeurige bepaling van de kosten zal advies ingewonnen of een offerte gemaakt moeten worden door een (onafhankelijke) vakman of bedrijf.

Keuze aannemer

Om een goede aannemer te kiezen, kan je kijken welke keurmerken ze voeren. Op de site van de Consumentenbond vind je een overzicht van keurmerken voor de bouw. Daarnaast kan je vragen of de aannemer gebruik maakt van duurzame materialen. Hiervoor zijn verschillende keurmerken, o.a. het FSC- label of PEFC-keurmerk (voor hout) en DUBOkeur (voor diverse bouwmaterialen). Nog beter is het natuurlijk om oude materialen te hergebruiken. Als samenwerkingsorganisatie vàn en voor inwoners van de gemeente Castricum, adviseert CALorie om bij de keuze van een aannemer of installatiebedrijf ook te kijken naar lokale aannemers.


Klik hier om te kijken welke vragen je moet beantwoorden op de site ‘Verbeter je Huis‘ om een inzicht te krijgen in de mogelijkheden en kosten van aanpassingen in je huis.