Ventilatie met de decentrale warmteterugwinning (wtw)

 In Nieuws

De slogan tegenwoordig is ISOLEREN. Dat is immers de voorwaarde om de warmtepomp te kunnen gebruiken. Doordat deze met lage temperatuur werkt krijg je alleen je huis nog maar warm als het heel goed geisoleerd is (en laag termperatuur verwarming heeft (ltv)). Ventilatie was vroeger geen probleem, door alle kieren in je huis kreeg je vanzelf wel ventilatie. Nu moet je iets anders verzinnen voor je ventilatie.

  • Het kan door je roosters open te zetten, maar dan gaat er weer zo veel warmte verloren.
  • Je kunt het doen door de ramen een half uurtje per dag open te zetten, dan heeft ook weer het nadeel dat er veel warmte verloren gaat.
  • Een geforceerde ventilatie is ook een oplossing. In huizen van na 1980 zit dat vaak. De lucht wordt actief afgezogen en naar buiten gebracht. Hoe schone lucht binnen komt moet je dan zelf maar bedenken.

Een betere oplossing is met warmteterugwinning (wtw). Deze kan je aansluiten op je kanalen die je al hebt voor je geforceerde ventilatie. Heb je deze ventilatiekanalen niet dan heb je een probleem (of een uitdaging). Allemaal buizen in je huis aanbrengen is niet zo mooi. Tegenwoordig heb je ook de decentrale of locale wtw. Hiervoor is een gat in de muur voldoende. Daar sluit je de decentrale wtw installatie op aan en klaar ben je (voor deze kamer dan natuurlijk). Een nadeel hierbij kan zijn dat de installatie geluid maakt. De beschrijving van de Zehnder zegt zo’n 23 dB.

Om dit zelf te horen en om gebruikerservaringen te verzamelen wil ik graag van mensen met zo’n apparaat horen wat zij ervan vinden. Wilt u mij mailen met uw ervaringen, dan zal ik ze in een volgende nieuwsbrief vermelden.

Anton Visser

Leave a Comment