Veel aanbod, maar toch miste ik wat

 In Nieuws

Van 19 t/m 21 maart werd de beurs “SolarSolutions” in combinatie met de beurs “DuurzaamVerwarmd” gehouden in Expo Haarlemmermeer. Hoewel deze beurzen vooral waren bedoeld voor installateurs en leveranciers heb ik er ook een kijkje genomen. Ik was onder de indruk van het enorme aanbod, met name van zonnepanelen en bijbehorende
installaties. Opvallend was echter dat ook veel fabrikanten afwezig waren. Zo was er maar weinig te vinden over PVT panelen. Dit zijn zonnepanelen die tegelijkertijd als warmtecollector dienst doen. De warmtecollector kan bijvoorbeeld worden aangesloten op een warmtepomp, waardoor het geluid van een buitenunit wordt voorkomen. Er was wel een flink aanbod van zonnecollectorsystemen.

Verder was er ook een redelijke aandacht voor indak systemen om zonnepanelen een fraaier aanzien te geven, hoewel ook hier bijvoorbeeld het zeer fraaie SOLINSO systeem ontbrak. Opvallend was het zonnepaneel met een lichtgroene kleur.

Er was een groot aanbod van warmtepompen te zien, maar ook was er aandacht voor collectieve systemen (warmtenetten). Verder kwam elektrische verwarming behoorlijk aan bod: infraroodpanelen en dunne films voor vloer- of wandverwarming. Er waren verschillende lezingen, bijvoorbeeld over geothermie en over warmtepompen. Die laatste lezing maakte bijvoorbeeld duidelijk dat het goed is ook rekening te houden met het type koelvloeistof: i.v.m. strakker wordende regels m.b.t. het Global Warming Potentieel zullen bepaalde koelvloeistoffen die nu nog veel gebruikt worden in de toekomst worden uitgefaseerd.

Hans Disselhorst

Leave a Comment