Vakantie: hoe duurzaam kan je het maken?

Duurzame vakantie gewenst!

We hebben ernaar uitgekeken, de vakantie. Het is fijn om weer op pad te kunnen gaan: nieuwe omgevingen te verkennen en andere mensen te ontmoeten. Ook op vakantie kan je kiezen voor verduurzaming. Hoe duurzaam jouw vakantie is, kan je hier berekenen.

Het is helemaal niet zo moeilijk om ook tijdens je vakantie oog te hebben voor je ecologische voetafdruk. Om te beginnen kan je je vakantie zelf zo duurzaam mogelijk maken.

  • Reis met een zo duurzaam mogelijk vervoermiddel of (bij een auto): pas je rijstijl aan en ga bij voorkeur de weg op als er geen files verwacht worden.
  • kies je uitstapjes mede op basis van duurzaamheid. Ga bijv. zwemmen of wandelen. Of, nog mooier, bied je aan voor een dagje vrijwilligerswerk in de natuur.
  • ook wat betreft je verblijf kan je aandacht hebben voor duurzaamheid. Een verblijf in een hotel is belastender dan in een tent. Maar je kan ook korter en/of kouder douchen, niet elke dag een schone handdoek nemen in je hotel, lokaal geproduceerd voedsel eten: het helpt allemaal.

Wil je nog meer verduurzamen, dan kan je de CO2-uitstoot van je vakantie compenseren. Je maakt geld over naar een organisatie die projecten doen waarmee CO2-uitstoot gecompenseerd wordt. Je kan bijvoorbeeld:

  • investeren in klimaatprojecten (bijv. via het Fair Climate Fund),
  • bomen laten planten (bijv. door Trees for All),
  • biogasproject in ontwikkelingslanden steunen (o.a. via Hivos), 
  • investeren in duurzame energie in ontwikkelingslanden (bijv. via Greenseat).

Zie het verduurzamen van je vakantie als een uitdaging voor jou en je reisgenoten. Het is leuk om samen na te denken over wat jouw bijdrage kan zijn aan behoud van het milieu. En vergeet vooral niet te genieten van je vakantie want daar is die immers voor bedoeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *