Tips van energiecoaches: zonwering

René Daalmans, energiecoach bij CALorie

Wekelijks geven onze energiecoaches in de Castricummer tips over hoe je je energiegebruik kan beperken en hoe je zo je huis kan verduurzamen. In de Castricummer van 23 juni (op p. 8), vertelt René Daalmans, energiecoach bij CALorie, over verschillende vormen van zonwering en waarmee je de beste resultaten boekt. We vinden het fijn, zo’n zonnetje in de zomer, maar nog fijner als we zelf kunnen bepalen hoeveel zon ons huis binnenkomt!

Uit: De Castricummer, 23 juni 2021

Castricum – Een groot deel van het jaar proberen we de warmte binnen en  de kou buiten te houden. Maar als de buitentemperaturen oplopen, zou je dat graag om willen draaien. Airconditioning is dan een dure en milieuonvriendelijke oplossing.

Met goede zonwering valt ook winst te behalen. Als je met een uitvalscherm of markiezen de zon van je gevel afhoudt, levert dat het meeste op. De zon komt niet binnen én de stenen van je gevel warmen minder op. Is dit niet mogelijk, probeer dan met screens aan de buitenzijde van de ramen de zonneschijn te temperen. Er zijn tegenwoordig zelfs screens op maat te koop, die je met zuignappen op het raam aan kunt brengen. Met zeilogen en tourniquets (bij zeilmaker te halen) kan het ook.

Kan dit allemaal niet, pas dan is zonwering aan de binnenzijde te overwegen: jaloezieën, rolgordijnen of screens.

En natuurlijk: houd ramen en deuren overdag zoveel mogelijk gesloten en zet in de avond de ramen aan de schaduwkant open. Later in de avond kunnen alle deuren en ramen tegen elkaar open gezet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *