Tips van energiecoaches: zet ‘m op 60

René Daalmans

Wekelijks geven onze energiecoaches in de Castricummer tips over hoe je je energiegebruik kan beperken en hoe je zo je huis kan verduurzamen. In de Castricummer van 13 oktober (op blz. 16) vertelt René Daalmans, energiecoach bij CALorie, hoe je je energiekosten kan beperken door de watertemperatuur van je HR-cv-ketel op 60 graden te zetten. Nu de gasprijzen zo hard stijgen, kan dat veel winst opleveren: tot wel 20 procent!

Uit: De Castricummer, 13 oktober 2021

De gasprijzen gaan door het dak. Minder gas gebruiken draagt bij aan vermindering van de CO2-uitstoot. Het zorgt er natuurlijk ook voor dat je gasrekening minder stijgt. Korter douchen, de thermo- staat een graadje lager, een warme trui: dat helpt. Maar er is nog een tip: de watertemperatuur van je HR-cv-ketel op 60 graden zetten is een makkelijke manier om geld en de uitstoot van CO2 te besparen. Het kan tot twintig procent minder gasverbruik opleveren!

De temperatuur is namelijk gebruikelijk ingesteld op 80 graden. Waarom? Installateurs wisten dan zeker dat de klant het zeker niet koud zou hebben. Inmiddels weten wij en de installateurs dat 60 graden genoeg is om het behaaglijk warm in je huis te houden. Door de aanvoertemperatuur van de verwarming te verlagen tot 60 graden, halen moderne ketels veel beter hun hogere rendement en bespaar je CO2, energie en gas en dus kosten!

Kan dat bij alle cv-ketels? Niet bij alle maar wel bij de hr-ketels en in de meeste gevallen kun je dat zelf doen. Hoe je dat precies kunt doen, staat op de website www.zetmop60.nl beschreven. Daar kun je goede instructiefilmpjes voor veel verschillende merken bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *