Tips van energiecoaches: voordelige bodemisolatie

Edwin Gerritsen, energiecoach bij CALorie en dagelijks werkzaam bij Natuurlijk Rendement

Wekelijks geven onze energiecoaches in de Castricummer tips over hoe je je energiegebruik kan beperken en hoe je zo je huis kan verduurzamen. In de Castricummer van 14 juli legt Edwin Gerritsen, energiecoach bij CALorie, uit wat het effect is van een natte kruipruimte, hoe je die kruipruimte droog kan maken en houden en hoe je met aluminiumfolie je voeten warm kan houden als het weer kouder wordt.

Uit: De Castricummer, 14 juli 2021

Castricum – Wist u dat het geheim van een goede vloerisolatie een droge bodem is? Om optrekkend vocht te voorkomen, is het zelfs een voorwaarde bij het isoleren van de spouwmuur. 

Bijna iedereen heeft een natte kruipruimte. Van een droge kruipruimte is namelijk pas sprake als er 30 cm. droog zand aanwezig is. Als er vocht in de eerste 30 cm. grond aanwezig is, stookt u die weg met de warmte van de vloer. Dit betekent dus verlies van warmte.

Heeft u geen vloerverwarming dan is de belangrijkste besparing al te behalen met het aanbrengen van een stevige landbouwplastic. Dit is voor een paar euro/m2 te koop. Deze folie legt u gewoon los over de bodem van de kruipruimte en zet de folie op (en bij voorkeur vast met kleine slagplugjes), tegen de muren van de kruipruimte. Zorg dat de folie minimaal 10 cm. overlapt indien u twee stukken naast elkaar legt en plak dit af met een goede luchtdichte tape die goede lange hechting garandeert in vochtige omgeving. Vloerisolatie is zeker effectief maar lastiger; vooral als u vloerverwarming heeft is het aanbrengen van aanvullende vloerisolatie aan te raden. 

Uw kruipruimte zal in de aankomende maanden droog worden en veel minder warmte verliezen. Na enkele maanden kunt u de ventilatie van de kruipruimte beperken tot 2 tegenover elkaar liggende openingen per compartiment. 

Bijkomende voordelen zijn:

  • een schone kruipruimte (als u er toch een keer onder moet);
  • minder spinnen;
  • minder schadelijke gassen die omhoog kunnen komen;
  • minder kans op opstijgend vocht indien u de spouw laat isoleren;
  • minder kans op rottende balken. 

Wilt u ook nog warme voeten bij de bank? Leg dan een stuk aluminiumfolie onder het kleed dat u wellicht al bij de bank heeft liggen. Niet als u al vloerverwarming heeft. Werkt fantastisch! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *