Tips van energiecoaches: sluipverbruik in de vakantie

Paul Krom, energiecoach bij CALorie
Paul Krom, energiecoach bij CALorie

Wekelijks geven onze energiecoaches in de Castricummer tips over hoe je je energiegebruik kan beperken en hoe je zo je huis kan verduurzamen. In de Castricummer van 30 juni (op p. 10), vertelt René Daalmans, energiecoach bij CALorie, over verschillende vormen van zonwering en waarmee je de beste resultaten boekt. We vinden het fijn, zo’n zonnetje in de zomer, maar nog fijner als we zelf kunnen bepalen hoeveel zon ons huis binnenkomt!

Uit: De Castricummer, 30 juni 2021

Castricum – Waarom energie verspillen als je met vakantie bent? Denk aan al die sluipverbruikers! 

Door alle stekkers uit het stopcontact te halen, bespaart u tijdens de vakantie stroom en het is ook  veiliger, bijvoorbeeld in verband met blikseminslag. Dit kan sneller door gebruik te maken van stekkerdozen met een schakelaar met lampje (stand-by killer).

Als je op vakantie gaat, moeten er maatregelen getroffen worden voor de planten, de containers en de post. Maar denk ook aan je energieverbruik. Ook al ben jij niet thuis: er zijn nogal wat apparaten in huis die stroom blijven verbruiken. Zet bijvoorbeeld de wekker uit! Niet alleen fijn voor je stroomrekenening maar ook fijn voor de buren! Zet de verwarming uit of de thermostaat extra laag, en zet de (led)verlichting op een tijdschakelklok.

Haal de koelkast (ook die in de schuur) helemaal leeg en zet ‘m uit. Kan je hem niet helemaal leegmaken? Haal dan in ieder geval die kort houdbare producten eruit die bedorven zijn als je terugkomt. Zet de tv-box in de ECO-stand: dan kan je tijdens je vakantie je favoriete programma’s opnemen om die na terugkomst te kunnen bekijken.

Denk ook aan het afsluiten van het water. Ook de wifi kan uitgezet worden (mits die niet noodzakelijk is voor eventuele smart-home devices), evenals de boiler, geiser of quooker. Doe de ramen dicht en zet de CV op eco. Zaken als het het alarm, de slimme deurbel, de brandmelder, de zonnepanelen of het aquarium daarentegen moeten natuurlijk niet uitgezet worden!

Dit jaar is het de tijd voor het samenstellen van een eigen ‘energiebesparen-tijdens-je-vakantie’-checklist. Leg deze in je meterkast: daar heb je elke vakantie plezier van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *