Tips van energiecoaches: douchen en rekenen

Maarten Leonhart

Wekelijks geven onze energiecoaches in de Castricummer tips over hoe je je energiegebruik kan beperken en hoe je zo je huis kan verduurzamen. In de Castricummer van 27 oktober (op blz. 10) vertelt Maarten Leonhart, energiecoach bij CALorie, hoe je je energiekosten kan beperken door korter te douchen. Gemiddeld staan we 9 minuten onder de douche. Wat levert het op als je je douchetijd halveert?

Uit: De Castricummer, 27 oktober 2021

Veel mensen zullen geconfronteerd worden met de nieuwe tarieven voor gas en elektriciteit. Na afloop van hun energiecontract of op de eerstvolgende datum dat de energieleverancier het tarief gaat aanpassen. Als je vandaag bij een vergelijkingssite kijkt kom je, per kuub gas, tarieven tegen die rond de 1,20 euro liggen, maar ook veel hoger.

Maarten Leonhart: “Uit eigen onderzoek op de website van mijn leverancier, maar ook wel bevestigd door wat ik vind op internet, verbruik ik tijdens een douche van negen minuten (ook de tijd die de gemiddelde Nederlander onder de douche staat) minstens 0,3 m3 gas. Als je met je gezin van vier personen iedere dag van het jaar zou douchen (vakantie uitgezonderd) kun je snel uitrekenen dat dit verbruik je 480 euro per jaar kost. Dat is 1,50 euro per dag. Douchen kan oplopen tot meer dan een kwart van je jaarlijkse gasverbruik!”

Wat kun je doen? “Als je je douchetijd of frequentie halveert bespaar je natuurlijk de helft. Dat is in het rekenvoorbeeld 240 euro per jaar. Als je verslaafd bent aan dagelijks douchen maar tevens wilt besparen, koop dan een waterbesparende douchekop. Afhankelijk van wat je oude douchekop aan water doorliet bespaar je daar gemakkelijk dertig procent mee. Er zijn veel waterbesparende douchekoppen. Kijk op www.milieucentraal.nl voor een lijst“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *