Tips van energiecoaches: Bespaar een airco, plant een boom!

Edwin Gerritsen, energiecoach bij CALorie en dagelijks werkzaam bij Natuurlijk Rendement

Wekelijks geven onze energiecoaches in de Castricummer tips over hoe je je energiegebruik kan beperken en hoe je zo je huis kan verduurzamen. In de Castricummer van 7 juli (blz. 19), legt Edwin Gerritsen, energiecoach bij CALorie, uit waarom het planten van een boom op de juiste plek beter werkt dan een vervuilende en energie slurpende airco.

Uit: De Castricummer, 7 juli 2021, blz. 19

Castricum – Warme nachten vinden veel mensen vervelend. Wist je dat het planten van een boom op de juiste plek, beter werkt dan een vervuilende en energie slurpende airco?

Goedkope airco’s zijn helaas allemaal gevuld met synthetische koudemiddelen. Deze zogenoemde HFK’s, worden aangeduid met een R-nummer. De synthetische R-nummers hebben een broeikaseffect dat 124 tot 22.800 maal groter is dan het broeikaseffect van CO2!

Airco’s slurpen daarnaast meer energie dan verwarmen ‘s winters doet en dragen bij aan oververhitting in stedelijk gebied. Daarmee vormt de snelle groei van airco dus een nieuw probleem voor de toekomst!

Heb je ramen op het oosten en/of westen, dan loont het zeer om daar een boom (bijvoorbeeld een leilinde) te plaatsen. De ochtend en avondzon geeft namelijk de meeste oververhitting. Doordat de boom in de herfst zijn blad verliest, komt de lage winterzon en warmte juist wel de woonkamer in. 

Mocht je ondanks juist geplaatste boompjes en/of goede zonwering alsnog een airco nodig vinden, kijk dan naar een airco met een natuurlijk koudemiddel als R170, R290, R600, R600a, R714, R744 of R1270!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *