Scholieren presenteren: duurzame Castricummer Werf

 In Nieuws

Leerlingen van het Bonhoeffer College hebben een half jaar onderzocht hoe het bedrijventerrein Castricummer Werf kan verduurzamen. Begeleiders hierbij waren CALorie en het bestuur van de vereniging van ondernemers op het bedrijventerrein. Afgelopen vrijdag mochten de Technasium-scholieren uit de derde klas Havo en VWO hun uitkomsten presenteren in het kantoor van bouwbedrijf AC Borst op het terrein. Aanwezig waren verder ondernemers van het terrein, leden van CALorie, docenten, en wethouder Falgun Binnendijk.

In verschillende groepjes deden de leerlingen hun aanbevelingen. Deze waren divers: van groendaken tot zonnepanelen en van waterdoorlatende bestrating tot een elektrische fietsen-infrastructuur. Het opvallendste idee was de zogenoemde Warmtewindwokkel. Met deze vondst zagen de Willie Wortels van Bonhoeffer mogelijkheden om in een keer zowel stroom als duurzame warmte op te wekken.

Wethouder Binnendijk, die in zijn portefeuille zowel Duurzaamheid als Werk & Inkomen heeft, prees de initiatieven van CALorie, bedrijven en leerlingen om de verduurzaming van de Castricummer Werf te gaan vormgeven. Hij zegde samenwerking met de gemeente toe, en wees ook op de noodzaak van het nemen van de eigen en de gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Het verduurzamen en klimaatbestendig maken van bedrijven en bedrijventerreinen zal de komende jaren steeds meer gaan spelen. Zo is vanaf 2023 ieder kantoor in Nederland groter dan 100 m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Bij verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen is sinds 1 januari 2008 een geldig energielabel verplicht.

Leave a Comment