De Word versie van de samenvatting van de routekaart is ook is samenvatting routekaart.
Samenvatting CALorie’s routekaart naar duurzame energie voor Castricum
2018 -2020
Ons doel en wenkend perspectief (1) Terugdringen van het gebruik van alle energie uit fossiele brandstof tot nul en dit Waar willen we dan in de (nabije) toekomst op uitkomen?
Voor verduurzamen van de gebouwde omgeving: – In nieuwe wijken en projecten wordt waar mogelijk lokaal opgewekte warmte (bijv. stadswarmte) ingezet; – Op alle geschikte daken liggen zonnepanelen, bij particulieren, bedrijven en instellingen; deze zonnecentrales zijn zoveel mogelijk eigendom van Castricummers; Voor opwekken van extra benodigde duurzame energie: – Waar mogelijk staan binnen onze regio zowel windmolens als zonnecentrales op land en voor de kust, waarvan Castricummers (mede-) eigenaar zijn; – Castricummers gebruiken vrijwel geen fossiele brandstof meer voor hun mobiliteit door gebruik van elektrische auto’s, openbaar vervoer, etc.; – Er is de nodige infrastructuur voor duurzame mobiliteit: laadpalen, openbaar vervoer op groene stroom, ruimte voor de fiets, etc.; Voor verduurzamen van de lokale economie en dienstverlening: – Castricumse ondernemers zijn in staat de nodige duurzame diensten te leveren en hebben daarvoor een stevige thuismarkt. – De gemeente heeft duurzaamheid voor wonen, werken en mobiliteit voor de inwoners én voor haar eigen bedrijfsvoering als norm in haar beleid. Er is helder uitgewerkt wat dit voor iedere afdeling betekent en voor de integrale samenwerking tussen de afdelingen.
|
De Route voor 2018 – 2020
De komende 3 jaar wil CALorie 8 programma’s uitvoeren. Daarmee willen we 5 á 10 % van de noodzakelijke CO2-reductie in Castricum bereiken en de hele bevolking ten minste aanspreken. Daarvoor moeten we per programma een aantal projecten uitvoeren.
A] Programma Particuliere Woningen – Voortzetten lokale zonnepanelenaktie
C] Programma Huurwoningen D] Programma Mobiliteit Met dit programma willen we – Een paar voor de hand liggende voornemens zijn: stimuleren van het gebruik van vervoersmiddelen die geen fossiele brandstof gebruiken; ontmoedigen vermijdbaar woon-werkverkeer; verduurzaming lokaal openbaar vervoer; uitbreiden infrastructuur voor electrisch rijden, etc.
– Windcentrales: we hebben nu ons aandeel in de Boekeler Windmolen, samen met de energie-cooperaties uit Heiloo, Bergen en Alkmaar. Daarna evalueren we deze ervaring om dan nieuwe wind-doelen te formuleren. – Als de kans zich voordoet gaan we deelnemen in een pilot voor het opwekken en distribueren van duurzame warmte. F] Programma Samenwerking Overheid Met dit programma willen we samen met lokale bestuurders (raad en college) en hun ondersteunend apparaat (BUCH werkorganisatie) het beleid dat nodig is voor de beoogde verduurzaming ontwikkelen, vaststellen en waar mogelijk en nodig helpen uitvoeren. Dat betekent onder meer: – stuctureel overleg met de verantwoordelijke bestuurder(s) en ondersteunend apparaat (BUCH ea) over beleidsontwikkeling en -uitvoering, zoals: – transitie-agenda voor het overstappen van aardgas op alternatieven; Twee steeds terugkerende evenementen creëren: – Jaarlijks in juni het festival “Energie voor Castricum” waarop verbreding en aandacht voor wat al lukt centraal staat. Naast deze twee breed aansprekende momenten zijn er ook meer continue voorlichtings-middelen: – Website | CALorie is een burgerinitiatief met ‘burenhulp’; de website laat daarom zien bij wie in je buurt je ervaringen kan ophalen.. – Zichtbaarheid | Om te verbreden moet duidelijk zijn wat je eraan hebt om lid van CALorie te zijn maar ook dat je daar bij wilt horen. We kunnen gaan werken met een logo op huizen of bedrijfspanden die verduurzaamd zijn (ondernemers!) en bijvoorbeeld een ledenpas die bij die ondernemers korting oplevert. – Verder zouden leden van CALorie diensten met korting of exclusieve diensten moeten kunnen krijgen (winddelen, zonnepanelenactie, Woon Quick Scan, etc..). – Samenwerking met de energie-aanbieders Greenchoice en sinds kort HVC verstevigen en evt. uitbreiden.
H] Programma Versterking Burgerparticipatie – ons netwerk van actieve vrijwilligers (de ‘backbone’) verder uitbouwen – verdere financiering voor versnelling. – ruimte voor deskundigheidsbevordering via het interne kennisnetwerk (leden) en externe kennisnetwerk (samenwerkingspartners).
|