Project Zonnecentrales

Project Zonnecentrales

Veel mensen willen gebruik maken van de zon als energiebron. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om zelf zonnepanelen te plaatsen.

KOOP ZONNEPANELEN ZONDER EEN EIGEN DAK TE HEBBEN

Wil je zonnepanelen, maar kan je ze zelf niet kwijt, dan biedt het project Zonnecentrales daar een oplossing voor. Via het project Zonnecentrales profiteer je van duurzame energie die zonnepanelen op een ander (groot) dak opwekken.

Zonnepanelen op een dak

Project Aad de Wit

De Werkgroep Zon bouwt met Aad de Wit verhuizingen aan een nieuwe zonnecentrale op op het gebouw van Aad de Wit Verhuizingen aan de Castricummerwerf 40.

De bouw van de installatie wordt begin augustus gestart en volgens de planning start de productie al voor het eind van de maand. De aansluiting met Liander is inmiddels gereed. Voor de realisatie van dit project wordt gebruik gemaakt van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE), in de volksmond het Postcoderoos-model. Voorheen was dit de Regeling Verlaagd Tarief waarbij de deelnemers een korting kregen op de energiebelasting eigen verbruik. Bij de nieuwe regeling keert de overheid een vast subsidiebedrag per opgewekte kWh  uit aan de coöperatie minus de opbrengst van de verkochte stroom. Vervolgens keert de coöperatie de opbrengst verminderd met de kosten uit aan haar leden.

Ondertekening van het contract op 2 augustus 2021 door de firma E-turn die de panelen en installatie plaatst op het dak van Aad de Wit verhuizingen

360 zonnepanelen met een vermogen van 450 Wattpiek (Wp) per stuk gaan totaal ongeveer 150.000 kWh per jaar opwekken. Deze elektriciteit wordt op het elektriciteitsnet gezet. De stroom wordt verkocht aan GreenChoice.

Castricummers en zij met een aanliggende postcode kunnen deelnemen aan dit project door de aanschaf van een aantal certificaten van 100 kWh per stuk. Een zonnecertificaat kost € 70.    

Inmiddels zijn alle certificaten verkocht en kan er niet meer ingetekend worden. De Werkgroep Zon is zich aan het beraden op de bouw van een nieuwe zonnecentrale.

N.B. Door mee te doen aan dit project, beleg je in een zonnecentrale.

Deze belegging valt buiten het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) omdat het een aanbieding betreft van een vereniging zonder winstoogmerk.

Eerder gerealiseerde zonnecentrales

Al twee keer eerder organiseerde CALorie met succes projecten waarbij leden de mogelijkheid kregen om voor eigen gebruik zonnepanelen te kopen van een met de hulp van CALorie gebouwde collectieve zonnecentrale. op de Schulpstet in Castricum en in Akersloot het dak van het gebouw waarin de brandweer en groendienst zijn gehuisvest.

Organisatie

Na de eerste twee succesvolle acties is op 11 juni 2020 de coöperatie “Zon op CALorie coöperatie u.a.” opgericht, kortweg “Coöperatie Zon op CALorie” genoemd. Hieronder kan je de daarbij behorende documenten downloaden:

CALorie werkt samen met:

Zon op CALorie werkt in dit project samen met Zon op Nederland. Zon op Nederland is onderdeel van Energie Samen.

Nieuwsberichten

Plaatsing zonnecentrale: sfeerimpressie

Op 5 juni is de 2e zonnecentrale van Calorie op de brandweerkazerne en gemeentewerkplaats in de lucht gekomen. Deze is in goede samenwerking tussen CALorie en Zonbespaart geplaatst. Hierbij een sfeerimpressie hiervan.