Pionier in lokale duurzame energie maakt doorstart

 In Nieuws

De Noord-Hollanders die duurzaamheid een warm hart toedragen zullen blij zijn: de Noordhollandse Energie Coöperatie (NHEC) is nu klaar voor de doorstart. In samenwerking met Greenchoice verkoopt de burger-energiecoöperatie via de website groene energie van eigen bodem en timmert zij aan de weg met projecten ter opwekking van lokale schone energie.
Dat er voor de NHEC sprake is van een doorstart komt door het faillissement van Trianel, het bedrijf dat de leveringsvergunning aan de NHEC verleende, evenals diensten als facturering. Trianel raakte rond kerst 2012 plotseling failliet, waarop de NHEC halsoverkop de klanten moest onderbrengen bij een andere vergunninghouder. Dat werd de groene energieleverancier Greenchoice, met wie goede afspraken zijn gemaakt voor verdere samenwerking. Via de website van de NHEC (www.nhec.nl) kunnen mensen lid worden van de NHEC en ook klant van Greenchoice, waarbij Greenchoice per klant een bijdrage levert aan de verduurzaming van Noord-Holland.
Verder werkt de NHEC nog meer dan voorheen aan projecten voor duurzame opwekking. De rijkdom aan opgedane contacten en ervaring van de afgelopen jaren komt daarbij van pas. Zo is de coöperatie bezig met een molen van en voor inwoners in de Wieringermeer, en met zonnecentrales voor bedrijfsverzamelgebouwen. Graag zou de NHEC ook meer projecten opzetten samen met gelijkgezinde energiecoöperaties. De eerdere samenwerking met energiecoöperaties Amsterdam Energie en CALorie uit Castricum wil de NHEC met volle kracht voortzetten, onder meer door gezamenlijk met extra bereik groene energie te verkopen. Daarnaast wordt samenwerking gezocht met alle andere lokale duurzame energie-initiatieven.
Lokale duurzame energie wordt steeds populairder. De NHEC heeft daar een rol in gespeeld, en wil daar tegelijkertijd op inspelen. Voorzitter Bert Haverkamp: ‘Je ziet dat duurzame energie-collectieven terecht steeds meer aandacht krijgen en dat steeds meer mensen en gevestigde krachten door hebben dat dit een beweging is die van essentieel belang is voor de verduurzaming van Nederland. Wij mogen zeggen een van de pioniers in de beweging te zijn geweest. En nu kunnen we zeggen dat we blij zijn om met steeds meer broeders en zusters een vuist te maken voor duurzame energie. Het is mooi dat de energiecollectieven in het Regeringsakkoord een rol speelden, en laten we hopen dat het Energie-akkoord waarvoor nu onderhandeld wordt landelijk gunstig uitpakt voor duurzame energie. Maar hoe het ook zij, wij gaan opgewekt verder met de verduurzaming van onze leefomgeving!’