Onze toekomst

Onze Toekomst

De wereld verandert door de manier waarop wij omgaan met onze omgeving. Dat willen we niet: we willen voor onszelf, onze kinderen en kleinkinderen een mooie wereld om in te leven. Met voor iedereen ruimte om te recreëren, schoon water en een schone lucht. Niet alleen nu, maar ook over 10, 20, 50 en nog veel meer jaar. We kunnen niet wachten op nieuwe maatregelen van de overheid: we moeten zelf ook aan de slag. Energie besparen, duurzame energie opwekken, zuinig zijn op wat de wereld ons biedt. Samen met de generaties die na ons komen. Zij zijn de bewoners van de wereld van de toekomst.

CALorie organiseert in oktober 2021, met behulp van vrijwilligers van Transitie Castricum en Extinction Rebellion Castricum, twee wedstrijden onder de noemer ‘Onze Toekomst’. In de wedstrijd ‘Onze toekomst: ons beeld’ vragen we kinderen om hun droomwereld van de toekomst te laten zien. In de wedstrijd ‘Onze toekomst: we gaan ermee aan de slag’ dagen we jongeren uit om zichzelf een doel stellen om de wereld duurzamer te maken èn dat doel te realiseren.

Onze toekomst: ons beeld

Voor de wedstrijd ‘Onze Toekomst: ons beeld’ maken kinderen in de basisschoolleeftijd (tot ca. 12 jaar) een tekening, een (strip)verhaal, een gedicht, een fotoserie, een filmpje of een knutselwerk over hun droomwereld van de toekomst. Ze mogen ook een uitvinding tekenen of bouwen die helpt om die toekomstige droomwereld uit te laten komen. Kinderen kunnen individueel deelnemen, in tweetallen of met een hele groep (bijv. met de klas). Er is een hoofdprijs, een 1e, 2e en een 3e prijs. Daarnaast krijgt iedereen die zich heeft ingeschreven én iets heeft ingestuurd een prijs.

Prijzen

De winnaars worden op 27 november bekend gemaakt. Na de prijsuitreiking gaan we met alle winnaars, onder begeleiding van een volwassene, op avontuur. Waar naar toe? Dat hoor je op de prijsuitreiking. Maar je kan erop rekenen dat het iets heel bijzonders is!

Inschrijven, reglement, flyer en hoe je je deelname kan delen met anderen

Onze toekomst: we gaan ermee aan de slag

De wedstrijd ‘Onze toekomst: we gaan ermee aan de slag’ is gericht op jongeren die voortgezet onderwijs volgen of (middelbaar) beroepsonderwijs (ca. 12-21 jaar). In deze wedstrijd gaan jongeren, individueel of in teams, hun eigen challenge aan om de klimaatverandering tegen te gaan. Zo kunnen ze zich bijvoorbeeld ten doel stellen om gedurende een bepaalde periode zo duurzaam mogelijk te leven, vegetarisch/veganistisch te eten of zwerfafval te verzamelen. Maar ze kunnen ook met anderen een pimp-je-kleding-dag organiseren waarbij ze elkaars kleren opwaarderen zodat ze een tweede leven in kunnen gaan, een ‘clean-the-beach’-activiteit organiseren of met een bedrijf meedenken over hoe ze hun producten of activiteiten kunnen verduurzamen. Om een beeld te krijgen van de mogelijkheden hebben we een aantal voorbeelden verzameld, maar het mag ook een heel andere challenge zijn.
De inzending voor de wedstrijd is een verslag van deze challenge, in de vorm van een ingezonden document, foto of video. Dit verslag kan opgestuurd worden naar de organisatie, of gedeeld via social media.

Prijzen

De winnaars worden op 27 november bekend gemaakt. Deze jongeren kunnen voor zichzelf een duurzaam avontuur gaan organiseren. Wat wordt het? Een fietstocht naar een ecodorp, een treinreis, gaan jullie iets duurzaams bouwen of kopen? Wat je ook doet: je maakt natuurlijk een korte vlog of ander verslag voor de website. Voor een team kan de prijs oplopen tot wel 500 euro! Lees meer over de hoogte van de prijzen in het reglement van de wedstrijd ‘Onze toekomst: we gaan ermee aan de slag’.

Inschrijven, reglement, flyer en hoe je je deelname kan delen met anderen

Planning van de wedstrijden

  • Inschrijven: van 4 tot 24 oktober.
  • Inzenden: tot en met 1 november, 12.00 uur.
  • Prijsuitreiking: 27 november.

Sociale media: Instagram, TikTok en YouTube

Gedurende de wedstrijdperiode zullen we ook berichten plaatsen op sociale media. Volg de wedstrijden van Onze Toekomst op:


Hashtags:
  • #ot_onsbeeld (westrijd voor kinderen)
  • #ot_aandeslag (wedstrijd voor jongeren)

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar: calorieenergieincastricum@gmail.com. Heb je een inzending die je niet digitaal wil of kan insturen? Je kan hem ook afgeven bij: Koningsduin 43 in Castricum. Maak wel even tevoren via mail een afspraak, zodat je niet voor een dichte deur komt te staan!