Verbouwplannen?

Ga meteen richting een Nul op de Meter woning

Helm

Nul op de Meter: goed voor uw portemonnee en het milieu

Als u uw woning wilt verbouwen, overweeg dan ook meteen maatregelen te treffen om uw energieverbruik te reduceren: het liefst richting nul. Zodat u minder betaalt of zelfs geld ontvangt indien u meer energie opwekt dan zelf verbruikt. Maar waar begint u? Welke producten en toepassingen sluiten naadloos aan op uw persoonlijke woonsituatie en energiebehoefte? En wat kost het om van uw huidige woning een zogeheten Nul op de Meter woning te maken?

Wij helpen u graag naar Nul op de Meter

Als energiecoöperatie van, voor en door de bewoners van de gemeente Castricum willen we dat Castricum in 2030 energieneutraal is. Als we met z’n allen onze eigen energie opwekken, kan dat ook. We helpen u graag Nul op úw Meter te realiseren. We hebben er ervaring mee, kennen de mogelijkheden, valkuilen en wetgeving. We weten welke subsidies en financieringsmogelijkheden er zijn en werken samen met lokale specialisten, aannemers, architecten, bouwkundigen en adviseurs. Gedurende het proces begeleiden wij u van A tot Z.

Wat is een Nul op de Meter woning?

In een Nul op de Meter woning (NOM) wekt u zelf op duurzame wijze de benodigde elektriciteit en warmte op. Uw huis wordt, dankzij alle duurzame voorzieningen, comfortabeler en meer waard.

Hiernaast vindt u mogelijke maatregelen richting nul op de meter.

Alles begint met een ‘gesprek aan de keukentafel’

Uw streven naar een NOM woning begint met een oriënterend gesprek bij u thuis waarbij uw woon- en verbouwwensen centraal staan. Samen met een adviseur van CALorie bespreekt u uw woonwensen en bekijkt u welke voorzieningen u al heeft: dubbele beglazing, spouwmuurisolatie, zonnepanelen etc. We bespreken uw budget, de eventuele subsidies en financieringsmogelijkheden. De resultaten van deze WoonQuickScan staan in een rapport dat u van ons krijgt. De kosten van zo’n eerste oriëntatie zijn € 60,50 inclusief BTW voor leden (u bent al lid voor € 20,- p/j).

Ons NOM Aanbod: concreet van A tot Z

Wilt u uw verbouw- en energieplannen met ons realiseren? Dan stellen we een zogenaamd ‘NOM aanbod’ op. Daarin zijn alle aspecten, wensen en mogelijkheden tot in detail beschreven:

 • Energieberekeningen
 • De kosten van de extra verbouwmaatregelen
 • Tekeningen van de verbouwing
 • Detaillering van alle maatregelen
 • Kosten-batenanalyse
 • Planningen
 • Opties voor onderhoud en monitoring
 • Eventueel door de uitvoerder aangeboden Energie Prestatie Garantie

Het NOM Aanbod kost u € 1.500,- inclusief BTW. Dat bedrag krijgt u terug als u groen licht hebt gegeven voor de werkzaamheden. Met het NOM Aanbod heeft u een waardevol document in handen.

Bouwen op een sterk Nul op de Meter team

Team

AC Borst Bouw

Lees hier het verhaal van AC Borst Bouw

Het comfort van een energieneutrale woning
Een energieneutrale woning produceert in een jaar net zo veel duurzame energie als die woning in dat jaar gebruikt. In zo’n woning tocht het niet, is het overal in huis lekker warm en is steeds aanvoer van verse lucht. Een gemiddeld gezin met twee kinderen betaalt in vijftien jaar € 35.000 aan energiekosten. Als je voor dat bedrag het huis energieneutraal maakt, heb je geen energierekening meer. Stel dat je het bedrag moet lenen, dan kun je dat terugbetalen met rente in vijftien jaar. Je betaalt dan hetzelfde maandelijkse bedrag als je daarvoor betaalde aan energiekosten. Dus dat gezin is netto niet meer kwijt, maar heeft wel een huis op 100% duurzame energie. En dat kan nu al.

AC Borst Bouw
Wij zetten alles op alles om bestaand vastgoed zoveel mogelijk energieneutraal te maken. In 2018 zullen dat ruim 300 woningen zijn. We hebben nog een weg te gaan. Maar elke verduurzamingstap telt in onze missie om in 2050 een energiecentrale gebouwde omgeving te hebben gerealiseerd.

Aan de slag?
Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor uw woning? Stuur mij een berichtje en ik neem contact met u op. Dan heeft u de eerste stap gezet naar een energie neutrale toekomst.

Marcel de Reus
AC Borst Bouw

Ruud Martens

Lees hier het verhaal van Aannemersbedrijf Ruud Martens

Bedrijfsprofiel
Aannemersbedrijf Ruud Martens richt zich voornamelijk op de particuliere sector met werkzaamheden als verbouw, onderhoud en nieuwbouw. Steeds vaker worden we gevraagd mee te denken over het reduceren van energiegebruik. Dat doen we samen met drie andere bedrijven:

Lammers & Toepoel Installatietechniek, MEC Elektrotechniek en Zonbespaart (solarteur).

Het realiseren van Nul op de Meter woningen staat inmiddels hoog op ons ‘verlanglijstje’.

 

Bij ons kan men ervoor kiezen om in één keer richting NOM te gaan, of om dit in meerdere stappen te doen. De laatste optie is met name bedoeld voor de goedkopere woning gebouwd tussen 1960 en 1970, bewoond door startende gezinnen die wel moderne groene ambities hebben, maar nog niet voldoende budget om ‘all the way’ te gaan.

Wij hebben ook veel ervaring met levensloop bestendigheid-maatregelen, wat goed past bij de senioren die kleiner willen wonen. Kijk voor meer informatie over onze samenwerking en specialismen op: www.castricummerwerf49.nl

Casmond

Lees hier het verhaal van Casmond Bouwbedrijf

CASMOND Bouwbedrijf
We bestaan al zo’n 35 jaar. De laatste paar jaar hebben we ons gespecialiseerd in het energieneutraal verbouwen van bestaande woningen: in een keer of in meerdere stappen.

2 Jaar geleden werden we gevraagd ons aan te sluiten bij CALorie met als doel de inwoners van de gemeente Castricum bewuster te maken van energiebesparende maatregelen en het verduurzamen van hun woning. Inmiddels hebben wij al heel wat ervaring opgedaan en dragen we samen met Calorie en partners een flink steentje bij aan een betere leefomgeving.

Wij vinden het belangrijk om tot een goede prijs kwaliteit verhouding te komen en werken bij de grotere opdrachten met een open calculatie. Wij proberen dan ook altijd om in overleg met klant tot een passende offerte te komen. Het is bij ons geen probleem als de klant bepaalde werkzaamheden, waar mogelijk, zelf wil uitvoeren, om zo de kosten lager uit te laten komen als dat nodig is.

Wij werken al jaren samen met vaste onderaannemers in een bouwteam: metselaar, elektricien, installateur, stukadoor, tegelzetter, schilder. Mensen waarop wij kunnen vertrouwen en die degelijk werk leveren.

Boske

Lees hier het verhaal van Boske Advies

Boske Advies

“Een helder en persoonlijk advies begint met een goed gesprek”

Wij bieden zowel particuliere als zakelijk relaties adviezen en oplossingen op het gebied van verzekeringen, hypotheken, pensioenen en makelaardijzaken. Daarin spelen duurzaamheid en duurzaam wonen een steeds belangrijkere rol. Wij dragen daar graag aan bij.

Zo kunt u bij energiebesparende maatregelen tot € 9.000,- extra lenen bovenop uw maximale hypotheek. Gaat u de woning Nul op de Meter maken, dan kunt u tot wel €25.000,- extra lenen.

Ook met het aankopen van een woning zijn er extra mogelijkheden met betrekking tot financiering: zo mag u in 2018 nog 100% van uw woning financieren. Met energiebesparende middelen kan dit oplopen tot 106%!

Daarnaast bieden sommige geldverstrekkers rentekorting bij Nul-op-de-Meter woningen. Wilt ook u duurzaam wonen? Wij zoeken graag de financiële mogelijkheden voor u uit. Of het nu gaat om verbouw van een bestaande woning, uitbouw van de bestaande woning, het aankopen van een bestaande woning of het aankopen van een nieuwbouw woning.

Van Wilsem & Cabri Architectuur

Lees hier het verhaal van Wilsem & Cabri

Van Wilsum & Cabri

Van Wilsem & Cabri is een volledig onafhankelijk en BNA erkend architecten en bouwmanagementbureau. Dankzij de combinatie van Architectuur en Management kunnen wij snel en efficiënt professionele ondersteuning bieden tijdens alle fasen van het ontwerp- en bouwproces.

NOM (Nul op de Meter), BENG (Bijna energie neutraal) of duurzaam bouwen is voor ons de standaard.

Als bouwmeesters pur sang, vertalen wij uw ruimtelijke en eventuele Nul op de Meter wensen in een concreet bouwplan. Tijdens het ontwerpproces verzorgen wij, indien noodzakelijk, de benodigde omgevingsvergunningen en communicatie met de projectpartners. Daarbij heeft u de mogelijkheid om ons te betrekken bij het hele proces; van ontwerp tot oplevering.

In een eerste gesprek onderzoeken wij hoe u meer uit uw huis of bedrijfspand kunt halen.
Wij inventariseren en geven uitleg over vergunningen, vergunningvrij bouwen en welstand.

We bekijken welke voorzieningen nodig zijn om uw energierekening en/of CO2-uitstoot te verlagen. En hoe u uw woon- en/of werkplezier kunt vergroten en problemen als geluidsoverlast, vervelend licht of een onaangenaam leefklimaat kunt aanpakken.

Felix van Gemen

Lees hier het verhaal van Felix van Gemen

Van Gemen Strategie

De huidige tijd zal de geschiedenis ingaan als een revolutionaire periode: het kantelpunt in de energietransitie. Op weg naar betere woningen, meer leefgenot en een economie die draait op duurzame energie. Door te doen wat ik graag doe, draag ik bij aan de versnelling van de energietransitie. En ik hoop dat ik anderen inspireer dat ook te doen!

Over mezelf
Denker & Doener. In 2007 afgestudeerd op Radicale Innovatie op de faculteit Technische Bedrijfskunde aan de TU Eindhoven. Autodidact in de bouwsector dankzij de bouw, het onderhoud en de monitoring (!) van mijn eigen Nul op de Meter woning. Expertise: als je iets doet, doe het dan meteen goed! Daar heb ik me gespecialiseerd in het verbinden van alle harde en zachte elementen om tot goede gebouw ontwerpen, uitvoering en onderhoud te komen. Van energieberekening tot en met bewonerswensen, van monitoring tot en met total costs of ownership berekening. Ik doe dit vanuit verschillende rollen: als technisch-inhoudelijk adviseur, projectleider, jury, procesbegeleider, kwartiermaker en trainer.

Huib Visser – NOM-adviseur

Lees hier het verhaal van Huib Visser

EPA-id

EPA-id zorgt voor de uitwerking van de WoonQuickScan in een volwaardig Nul-op-de-Meter energieadvies. Daarin zijn wensen voor woningaanpassing, comfortverbetering en energiebesparing gecombineerd met de mogelijkheden van woning en budget. Het NoM-advies beschrijft de verbetermaatregelen inclusief kostenbesparing en investering. De maatregelen zijn meestal ingedeeld in pakketten. Die kunnen in één keer worden uitgevoerd, maar ook in opvolgende fasen. Dat laatste is van belang als financiering van de NoM verbouwing in één keer een probleem is. Het advies wordt in concept besproken met de bewoners. Hierbij worden de maatregelen doorgesproken en extra of gewijzigde wensen worden opgenomen. Deze worden tenslotte verwerkt in het definitieve advies, dat direct kan worden gebruikt door de aannemer voor het opstellen van een offerte.

Niels Sijpheer – NOM procesconsultant

Lees hier het verhaal van Niels Sijpheer

Niels Sijpheer

Het verduurzamen van onze energievoorziening is een avontuurlijke uitdaging. Ik ben ervan overtuigd dat het bijdraagt aan een betere wereld voor ons, mijn kinderen en de generaties daarna. Het is een veelzijdig werkveld dat mogelijkheden biedt voor innovaties en nieuwe vormen van samenwerken en ondernemen.

Mijn kennis op het gebied van energiegebruik in gebouwen en installaties, meten en monitoring, het tot stand komen van verduurzamende projecten (zoals bijvoorbeeld Nul op de Meter projecten) zet ik hierbij in. Dat doe ik onder andere ook door het geven van presentaties, lezingen, masterclasses en cursussen. Daarnaast draag ik bij aan het creëren van duurzame werkgelegenheid in het werkveld van duurzame energie.

Favoriete rol:
Vernieuwende ideeën laten groeien tot iets concreets dat werkt met de kennis die we bij EnergyGO in huis hebben. Kennis verzamelen en overdragen op het gebied van energiezuinig maken van gebouwen en installaties. Substantieel bijdragen aan het verlagen van energiegebruik en verhogen van duurzame energieopwekking.

CALorie begeleiding en advies:

 • Manuel den Hollander – aanspreekpunt CALorie
 • Guus Wattel – CALorie
 • Piet Geerke – CALorie

In zeven stappen naar een Nul op de Meter woning

1. WoonQuickScan (WQS)

U vraagt de CALorie WoonQuickScan (WQS) aan. Deze kost € 60,50 inclusief BTW voor leden (u bent al lid voor € 20,- p/j). De WQS behandelt onder meer de woonwensen en de energiehuishouding. Met het aansluitende korte rapport krijgt u goed zicht op de vervolgstappen.

2. Akkoord NOM Onderzoek

Wilt u een NOM woning realiseren en heeft u voldoende budget? Dan kunnen wij een zogenaamd NOM Aanbod opstellen. Hierin vindt u:

a. Een samenvatting van de maatregelen die de woonwensen invullen.
b. Een kosten-batenanalyse.
c. Details van alle maatregelen en kosten.
d. Een renovatieplan inclusief kalender en tekeningen.
e. Een onderhoudsvoorstel en eventueel een door de uitvoerder aangeboden Energie Prestatie Garantie.

Het maken van zo’n NOM Aanbod vraagt de juiste aandacht. De kosten ervan zijn tot en met 31 mei 2018 € 1.500,- inclusief BTW. Dat bedrag krijgt u terug als u de in het NOM Aanbod opgenomen werkzaamheden laat uitvoeren.

3. NOM Onderzoek

Om tot een goed NOM Aanbod te komen, is onderzoek nodig naar de haalbaarheid van zowel uw verbouwwensen als Nul op de Meter wensen. Dit onderzoek wordt verricht door een NOM-adviseur en een architect. Samen met u wordt een ontwerp gemaakt. Voor het financiële deel kunnen wij u verwijzen naar een lokale, in NOM verbouwingen gespecialiseerde adviseur.

4. NOM Aanbod

Om tot een goed NOM Aanbod te komen, is onderzoek nodig naar de haalbaarheid van zowel uw verbouwwensen als Nul op de Meter wensen. Dit onderzoek wordt verricht door een NOM-adviseur en een architect. Samen met u wordt een ontwerp gemaakt. Voor het financiële deel kunnen wij u verwijzen naar een lokale, in NOM verbouwingen gespecialiseerde adviseur.

5. Akkoord met NOM Aanbod

Nadat u  het NOM Aanbod hebt geaccepteerd, gaat de aannemer aan de slag.

6. CALorie begeleidt

Als onafhankelijke vereniging van bewoners zorgen wij voor de bouwbegeleiding en kunnen desgewenst fungeren als intermediair tussen u en de aannemer.

7. Gefeliciteerd

Gefeliciteerd: u hebt een Nul op de Meter woning gerealiseerd.