Klimaatmars, meelopen heeft een grote betekenis

Hubert Schakenbos, één van onze leden, doet hieronder een persoonlijke oproep om deel te nemen aan de Klimaatmars in Amsterdam op 6 november.

Zaterdag 6 november is er in Amsterdam een klimaatmars van verontruste burgers die van mening zijn dat er echt meer moet gebeuren om rampscenario’s te voorkomen. Inmiddels is er nauwelijks nog discussie over de gevolgen van onze nog steeds groeiende uitstoot van CO2: droogte, hevige regenval, stijging van de zeespiegel, windhozen om zo maar eens wat te noemen. Alle relevante instituties waarschuwen dat we snel moeten handelen om dat te voorkomen. Volgens sommige pessimisten – waaronder ook vooraanstaande wetenschappers –  zijn we zelfs al te laat en is het proces van opwarming van de aarde al niet meer te stoppen, doordat het smelten van de  ijskappen onomkeerbaar is. Hoe dan ook, de CO2-uitstoot moet omlaag: daar zijn de geleerden het wel over eens. Hoe dat het beste kan, is een andere kwestie. De oplossingen lopen van biomassa, wind- en zonne-energie naar kerncentrales, en daar zijn de geleerden het minder over eens.

Inmiddels is de discussie dus verschoven naar de maatregelen die nodig zijn. Afgezien van de technieken om duurzame energie te produceren gaat die vooral over wie wat moet doen en wie daarvoor moet betalen. Dat is een ingewikkelde maatschappelijke  discussie waarin veel partijen een groot financieel en vaak ook politiek belang hebben. Dat lossen we als consumenten van energie niet een twee drie op. Toch kunnen we op onze manier een bijdrage leveren. Dat doen we als leden van CALorie al door in te zetten op verduurzaming van onze huizen, leefpatronen en onze mobiliteit.

Door een klimaatmars raken we natuurlijk niet zomaar af van fossiele brandstoffen. Daarvoor is meer nodig. Toch heeft zo’n mars een niet te overschatten betekenis. De massaliteit versterkt de gemeenschappelijke overtuiging dat actie nodig is. De massaliteit is een argument tegen de opvatting dat de mensen het niet zouden willen, of dat de dreigingen van klimaatverandering verzinsels zijn. De massaliteit dwingt de politiek tot keuzes, want de massa telt immers veel potentiële stemmers. De massaliteit verhoogt de druk op de overheid, instituties en bedrijven om de problemen serieus te nemen en er zelf iets aan te doen, zoals bij Tata Steel en Shell. De massaliteit  versterkt het bewustzijn bij zorgeloze burgers dat er misschien toch echt iets aan de hand is. De massaliteit……

Kortom, er is alle reden om zaterdag naar Amsterdam te gaan en als individu mee te lopen in de klimaatmars. Een massa zonder individuen heeft immers een ledig gewicht. 
Let op: in Castricum is een groep actief die eerder al een Klimaat Alarm op de Brink organiseerde. Diezelfde groep roept alle Castricummers op om op zaterdag 6 november mee te doen met de grote Klimaatmars. De groep heeft besloten om met de trein van 12.05 vanaf station Castricum te gaan, zodat er voldoende tijd is om naar de Dam te lopen. NB: Vanwege werkzaamheden aan het spoor op die dag is er een overstap (op overzijde van hetzelfde perron)  in Zaandam.
Zie ook: Reisplanner | Plan je reis | NS

Iedereen kan meedoen aan de Klimaatmars!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *