Klimaatalarm 14 maart ook in Castricum

Klimaatalarm 14 maart 2021

Van onze partnerorganisatie Transitie Castricum kregen we het verzoek om aandacht te besteden aan de actie Klimaatalarm, die georganiseerd wordt door de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerking van: Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat.

Net als Transitie Castricum vinden wij het belangrijk om de politiek  op te roepen zorg te dragen voor een goed klimaatbeleid dat we ook in de toekomst de beschikking hebben over vruchtbare grond, schone lucht en voldoende drinkwater. Daarom sluiten wij ons aan bij de oproep van Transitie Castricum om mee te doen aan de Klimaatmars, die op zondag 14 maart in Castricum zal plaatsvinden, ‘s middags vanaf 14.00 uur op De Brink (nog onder voorbehoud).

Lees hieronder het hele persbericht van Transitie Castricum

Klimaatalarm 14 maart ook in Castricum

Op zondag 14 maart zal ook in Castricum een klimaatalarm worden gehouden. ‘s Middags om 14.00 zal men zich verzamelen op (nog onder voorbehoud) de Brink.

Vlak voor de verkiezingen luiden tal van organisaties waaronder Greenpeace en Milieudefensie tezamen onder de noemer van de Klimaat Coalitie de noodklok: het Klimaatalarm. Een dringende en emotionele oproep aan de te verkiezen politici en aan de kiezers zelf: kies voor klimaat!

Een noodkreet die door de coalitie in ferme taal wordt toegelicht: “De overheid heeft genoeg getreuzeld. Het klimaat wacht niet. Het moet en het kán anders! Daarom laten we op de zondag 14 maart door heel Nederland van ons horen in een landelijk klimaatalarm. De ecologische en klimaatcrisis dient te worden uitgeroepen en concrete actie is vereist. Iedereen verdient een gelijke kans op gezond eten, duurzaam reizen, groene banen en een goede woning. Zowel binnen als buiten de landsgrenzen. Mensen boven vervuilende bedrijven!”

De coalitie had het liefste een massale mars als in voorgaande jaren georganiseerd, maar dat zal dit jaar vanwege corona begrijpelijkerwijze geen doorgang kunnen hebben. Wie had gedacht: lekker rustig, heeft het mis: daarvoor is de toestand te urgent vindt de coalitie. Een krachtig signaal moet juist nu gegeven en gehoord worden. Door het hele land zullen daarom kleinere, corona-proof activiteiten worden georganiseerd. Zo ook in Castricum.

Om 14:00 uur is men voornemens om op de Brink een manifestatie te organiseren waar om klokslag 15:00 uur gelijk op alle andere plekken in het land een luid alarm wordt geslagen met alles wat lawaai maakt: potten, pannen, toeters en bellen.

Aan wie niet de straat op kan, wil of durft heeft de coalitie ook gedacht: het Klimaatalarm is ook online te volgen. Vanuit huis, tuin of balkon kan meegedaan worden met het lawaaiprotest. Men adviseert in dat geval wel de buren uit te nodigen om ook mee te doen. De manifestatie in Castricum wordt georganiseerd door Klimaatalarm Castricum, een samenwerking van burgers en organisaties als Transitie Castricum, XR Castricum en Plogging Castricum.

Om de organisatie in goede en veilige banen te kunnen leiden worden deelnemers gevraagd zich van tevoren aan te melden op de website van de Klimaat Coalitie waar ook nadere informatie over het landelijke en de lokale programma’s te vinden zal zijn: https://klimaatmars2021.nl

De organisatie in Castricum moedigt deelnemers, oud en jong aan zich creatief uit te dossen met bijvoorbeeld kleurige (maar wel veilige) mondkapjes, 1,5 meter hoepels, moeder aarde blauw en groen, of als vlinder of bij geschminkte gezichten.

Dat belooft een visueel en lawaaiig spektakel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *