Verslag informatieavond elektrische deelauto juni 2018

 In Nieuws

Op 5 juni was er de presentatie in Castricum van elektrische deelauto door CALorie coördinator Manuel den Hollander en namens bedrijfje Buurauto: Alex van der Woerd. Met elektrisch rijden helpen we de mobiliteit te verduurzamen. Nuttig en nodig: de CO2 uitstoot in onze gemeente komt bijna voor een derde uit uitlaatgassen. Door samen te werken met Buurauto wil CALorie het mogelijk maken een elektrische auto te delen met de mensen uit je omgeving. Het idee van de buurauto is simpel: neem samen met een aantal buren of buurtgenoten een abonnement op de auto en hij komt bij jou in de buurt te staan.

Belangstelling voor de Nissan Leaf 2 waarvan CALorie er drie naar Castricum wil halen

CALorie coördinator Manuel de Hollander in gesprek met geïnteresseerde buurtgroepjes

Duurder dan gewoon auto rijden is de elektrische auto niet: voor de nieuwste Nissan Leaf in deze opzet ca. 50 ct/km, net als voor en middenklasse benzine auto (volgens de ANWB). Deelnemen doet ieder door een contract af te sluiten voor een aantal km/jaar. Dat kan al in pakketjes van 2500 km/jaar tegen €95/mnd volledig ontzorgd incl. gratis stroom van Fastned en incl. oplaad paal. Het aantal deelnemers per auto is afhankelijk van het aantal km’s per jaar, in principe minimaal 20.000 km/jaar. Praktisch betekent dit dat als iedere deelnemer ca. 5000 km/jaar denkt te rijden dat je samen met nog 4 anderen een auto tot je beschikking hebt.

De ambitie van CALorie is om te starten met drie elektrische deelauto’s met ieder zo’n vijf of zes bestuurders – die overigens ook de andere deelauto’s mogen besturen. Hoe het er allemaal tot in detail uit komt te zien ligt in grote mate af van de deelnemers. Daarom ondersteunt CALorie dit concept ook, want het ligt dicht bij de kernwaarden van de coöperatie. Het is bottum-up en voor en door de lokale bewoners.

Mooie en ruime auto, de Nissan Leaf 2

Voor deze presentatie kwam een groep geïnteresseerden bij Wier&Ga luisteren naar de geïnspireerde uitleg door Manuel den Hollander en Alex van der Woerd over deze opzet. In groepjes bewoners die dicht bij elkaar woonden werd er gesproken over de haalbaarheid en de voorwaarden die iedereen aan het gebruik van een gezamenlijke auto stelde.

Discussie en overleg door buurtgenoten (m.n. uit Bakkum  en uit het Centrum)

Zoals altijd op CALorie avonden was er een grote verscheidenheid aan leeftijden en wensen. Een deelnemer vond bijvoorbeeld de Nissan LEAF 2 die buiten stond bijna te mooi om in te rijden. Andere vragen waren of er ook voor minder km’s kan worden deelgenomen en of je er ook een weekend of voor vakantie mee weg kan. Over kleinere pakketten kan worden nagedacht; meerdere dagen aan één moet kunnen bij goede afspraken in de groep. Bij deze introductie vormden zich al direct enkele buur(t)groepjes: één voor Bakkum en één voor het centrum van de kern Castricum.

Alex van der Woerd (Buurauto) toont het gebruik van de App voor het reserveren van een auto

Vragen en suggesties van de deelnemers op deze avond:

– wat is de afstand tot de parkeerplaats van de auto? Afhankelijk adressen deelnemers, streven is ongeveer 500m , in de aanloop of bij minimaal aantal bewoners max. 1 km
is er ook een (veel) kleiner abonnement mogelijk?Bijv. abonnement voor 100 km/mnd voor €60; incidenteel gebruik of losse km’s is nog uit te zoeken
– doen er VvE’s mee? Bij appartementsgebouwen goede kans op gezamenlijke deelname
– is btw terug te vragen?

– t.z.t. ander type auto? kleiner of combi voor vervoer van spullen
– laten we nu doorpakken, desnoods in een wat groter gebied

Belangstelling? CALorie is nog opzoek naar meer mensen die hieraan willen meedoen. Kijk voor meer informatie op www.calorieenergie.nl.

Zie hier een filmimpressie van de bijeenkomst

Leave a Comment