Hoezo natuur?

Loesje op 5 oktober 2021

Van Hubert Schakenbos, sinds kort lid van CALorie, kregen we onderstaande korte reflectie op een tekst van 5 oktober op de Loesje scheurkalender van dit jaar. We zijn benieuwd naar jouw reactie hierop!

Hoezo natuur?

De dichter J.C. Bloem schreef ooit: “Wat is natuur nog in dit land, een stukje bos ter grootte van een krant. Een heuvel met wat villaatjes ertegen.

We krijgen het vast bitter koud in de winter. Een slinkende gasvoorraad en aan die natuur van Bloem valt weinig op te stoken. De wereld is gelukkig wel groter dan ons stukje bos, maar uit recent onderzoek blijkt helaas dat in Europa de bossen er steeds beroerder bij staan en steeds minder CO2 opnemen. In het licht van klimaatverandering is dat het zoveelste alarmerende bericht. Hoewel een dwarsligger ook zou kunnen roepen: ‘Die wegkwijnende biomassa kunnen we dus met een gerust hart opstoken om energie op te wekken, want CO2 opslaan doet die biomassa toch al nauwelijks meer. Als je gezond en gevarieerd bos herplant is dat op termijn ook veel beter voor de natuur en het klimaat.’

De oplossing is vast niet zo simpel. Zo komt bij het stoken van hout veel CO2 en fijnstof vrij en van dat eerste krijgen we het warm en van dat laatste benauwd. Vraag het een paar deskundigen die in biomassa geen oplossing zien en je hebt zo honderd bezwaren.

Eerlijk is eerlijk, Loesje heeft het niet over hout, maar over “de natuur opstoken” ten behoeve van groene energie. Dat maakt het oordeel er niet makkelijker op. Is natuur alleen levende natuur, of is lithium als grondstof voor accu’s ook natuur? Bedoelt ze met stoken wel letterlijk de fik erin?

Wanneer is stroom trouwens groen? Stroom van kernenergie is schoon en efficiënt en zou je dus groen kunnen noemen, maar de centrales brengen volgens de tegenstanders enorme veiligheidsrisico’s met zich mee en ook voor het radioactieve afval is er geen onomstreden oplossing. Hebben we met ons groene energiecontract wel groene stroom, of nemen we in de praktijk toch een heel kleurenpallet af? Hoe groen is de stroom van onze zonnepanelen eigenlijk, gezien de materialen en de fabricage van die panelen?

Als goedwillende burger is het lastig zo niet ondoenlijk door de bomen het bos nog te zien en verantwoorde keuzes te maken. Al die standpunten, al die vaak tegenstrijdige analyses van overtuigde wetenschappers, actievoerders en politici. Je zou er moedeloos van worden.

De kracht van Loesje is dat ze mij – en hopelijk ook u – met dat ene zinnetje stevig aan het denken zet over de relatie tussen natuur en energie. Dat lukt haar wonderwel, maar ze helpt me niet daar keuzes aan te verbinden. Dat moet ik zelf doen. In het groot zijn dat politieke keuzes, maar gelukkig kan ik in mijn eigen, kleine dagelijkse leven zelfstandig een praktische bijdrage leveren aan het terugdringen van de opwarming van de aarde, bijvoorbeeld door het huis te isoleren, wat vaker de fiets te pakken, weinig vlees te eten en minder of helemaal niet meer te vliegen. Afgezien van alle maatschappelijke discussies ben ik ervan overtuigd dat ik zo het vraagstuk de goede kant opduw.

Door lid te worden van CALorie heb ik mezelf ook nog een extra duwtje in de rug gegeven. Wie weet adviseert de energiecoach ons een hybride warmtepomp en dan ben ik gezien het bovenstaande natuurlijk wel de klos. Loesje je wordt bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *