Hoe je huis aansluiten op een warmtenet?

 In Filmpjes, Nieuws

Er wordt in Castricum al veel gepraat over een warmtenet. De wethouder Falgun Binnendijk zegt in het filmpje van Castricum TV dat voor de zomer bekend wordt wat de ideale warmteoplossing voor jouw wijk gaan worden. Dat kan dan zijn: aansluiting op een warmtenet, je huis verwarmen met een warmtepomp of een andere oplossing die mogelijk nog ontwikkeld moet worden.
Dit is echter slechts een rapport. Daarna is het aan de bewoners om te bepalen wat ze willen doen. De gemeente kan proberen ze te sturen naar de uitkomst van het rapport door de voorwaarden hiervoor te scheppen, bijv. de buizen van het warmtenet voor je deur aanleggen. Wat je uiteindelijk gaat doen blijft altijd jouw keuze.
Goed, stel dat die buizen voor je huis liggen. Hoe ga je dan je verwarming hierop aansluiten? Meteen al het hete water door je huis laten lopen is niet zo handig. Stel dat er lekkage in je huis is, dan heeft het halve dorp daar last van.
Op de duurzaamheidsbeurs stond het bedrijf Green Water. Deze hebben een oplossingvoor dit probleem bedacht: de warmte krijg je in je huis via een warmtewisselaar.
Hoe krijg je dan het water naar je cv installatie en naar je tap water? Laat het warmte water heen naar de oude CV-ketel door de gasleiding lopen en terug via het bestaande CV netwerk. Met deze oplossing vervangt de warmtewisselaar dan de CV ketel.
Op deze manier heb je zonder hoge kosten en zonder sloopwerk eenvoudig in je bestaande woning warm water uit het warmtenet.

(door Anton Visser)

Leave a Comment