Geld verdienen: isoleren!

 In Nieuws

Moest jij afgelopen weken ook flink stoken om het huis lekker warm te krijgen? Dat zal dan een flinke duit hebben gekost. Isoleren kan dat voorkomen. Isoleren levert binnen enkele jaren al veel geld op, zeker omdat wordt verwacht dat de gasprijs komende jaren gaat stijgen. Zelfs geld lenen, bv via je hypotheek, is financieel gezien verstandig. En dan rekenen we nog niet eens uit wat de waarde is van meer comfort en klimaatvriendelijk wonen.

In oudere woningen (van voor 1975) is de spouwmuur meestal nog niet geïsoleerd. Het isoleren van een spouwmuur (66m2, hoekhuis) kost € 1300. Hiermee wordt jaarlijks 460 m3 aardgas bespaard, ofwel € 300. Tel uit je winst. Wanneer je samen met buren de muren laat isoleren gaan de kosten nog eens flink omlaag. Ook isoleren van vloer, dak en glas bespaart gas.

Een rekenvoorbeeld met spouwmuurisolatie
Stel, je hebt een hoekhuis met spouwmuren die nog niet zijn geïsoleerd. Het muuroppervlak is 66 m2. Als je de muren laat vullen met EPS-korrels of glaswol, bespaar je 462 m3 per jaar, want spouwmuurisolatie geeft per m2 een gemiddelde besparing van 7 m3 gas per jaar. In geld is de opbrengst dan 462 x 0,65 (huidige prijs per m3 gas) = € 300 per jaar. Over 10 jaar is dit nog zo, of meer als de energieprijs stijgt.
De kosten van spouwmuurisolatie zijn € 20 per m2, maar gaan naar € 15 als buurtgenoten ook meedoen. De investering is dan 15 x 66 = € 990 eenmalig. Al na 4 jaar is er 4 x 300 = € 1200 bespaard (verdiend) en is de investering ruim terugverdiend. We zeggen dan dat de ‘terugverdientijd’ minder dan 4 jaar is.
Zuiverder nog is te kijken naar het financiële rendement: € 990 op de spaarrekening levert per jaar € 25 rente (bij 2,5%), maar geïnvesteerd in spouwmuurisolatie kan dat € 300 zijn zoals blijkt uit bovenstaand voorbeeld.
Als je het geld voor isolatie gaat lenen, bijvoorbeeld een vierjarige lening met lineaire aflossing tegen 7%, dan wordt de investering € 175 hoger, dus € 990 + € 175 = € 1165. In dit geval blijft de terugverdientijd toch nog minder dan 4 jaar. Alle jaren daarna wordt er vervolgens € 300 per jaar bespaart (verdiend). En daarmee kan dan weer de lening in die 4 jaar zijn afbetaald. Na 4 jaar wordt het dan winst pakken zonder eigen geld te hebben geïnvesteerd.
(Eigenlijk moet je ook de rente die je mist in die 4 jaar meerekenen, maar die is bij de huidige rentestand verwaarloosbaar.)

Andere isolatiemaatregelen
Spouwmuurisolatie is financieel gezien het meest aantrekkelijk, met zo’n 4 jaar terugverdientijd en daarna honderden euro’s besparingen jaar op jaar. Vloerisolatie heeft een terugverdientijd van 6 tot 10 jaar. De terugverdientijd van extra geïsoleerde ramen is 8 tot 12 jaar, bij vervanging van enkel glas. Bij het dak is de variatie in financieel rendement het grootst (zelf doen of laten doen, zolder al of niet verwarmd, enz.), en kan variëren tussen 3 en 15 jaar.
Naast isoleren kan je ook investeren in zelf energie opwekken. De terugverdientijd van zonnepanelen (stroom) is tegenwoordig nog maar zo’n 10 tot 12 jaar. Voor zonneboilers (warmte) ligt die termijn rond de 18-25 jaar.

Risico’s
Er kan eigenlijk weinig misgaan. De investering is niet afhankelijk van de aandelenmarkten, je hebt het zelf in de hand. De kans op problemen met materiaal en constructies is klein en de levensduur is zeker meer dan 20 jaar en overleeft wellicht het huis. Het binnenkort gaan verhuizen is ook geen probleem omdat de maatregelen worden meegeteld in het energielabel waardoor de prijs van het huis hoger wordt.
Het grootste risico is dat de energieprijzen veel lager zouden worden, maar dat ligt buiten de verwachtingen. En zelfs áls dat gebeurt, kan isoleren nog lonend zijn.

Aan de slag?
Met name voor de bewoners van huizen van voor 1975 geldt: als je de meest gangbare isolatiemaatregelen nu niet gaat uitvoeren ben je een dief van je eigen portemonnee. Dan betaal je elk jaar dat je nu nog wacht teveel voor gas, namelijk alle m3 gas die je had kunnen besparen. En bij oudere huizen waar nog niets is geïsoleerd gaat het dan om meer dan 1000 m3 besparen per jaar.
Meer weten? Wij zijn paraat om te helpen, omdat CALorie, een burgerinitiatief, een energie-onafhankelijk Castricum wil. Bel of mail ons voor algemene en specifieke vragen, voorlichtingsavond, ondersteuning bij het opzetten van een isolatieproject in de buurt, cursus straatambassadeur, enz.
Contact: Piet Geerke (tel. 658271, piet@geerke.eu) of Theo Smit (655827, jtsmit.werk@ziggo.nl).