GASLOOS VERBOUWEN? NOM-AVOND 25 APRIL

 In Nieuws

Castricum, 2 april 2018 – Plannen voor een nieuwe keuken, uitbouw of dakkapel? Misschien kan de gasketel er gelijk wel uit. Energiecoöperatie CALorie geeft u graag suggesties op haar Nul-op-de-meter avond van 25 april.

Veel actueler kan het niet. De regering besloot zeer recent helemaal te stoppen met gaswinning in Groningen. De branche van installateurs geeft aan de onderhandelaars van het Energieakkoord mee dat al vanaf 2021 eigenlijk geen gasketels geïnstalleerd moeten worden. Maar hoe moet gasloos dan? Elektrisch koken, dat is wel bekend en relatief eenvoudig [zie foto], maar gasloos verwarmen van de woonkamer? En voor het hete douchewater? Waar kan men terecht voor oplossingen? En hoeveel moet dat kosten?

Lokale energiecoöperatie CALorie houdt op 25 april in een zaal van Geesterhage een informatieavond waar deze en meer kwesties uitvoerig behandeld worden. De vereniging heeft de afgelopen drie jaren achter de schermen hard gewerkt aan oplossingen voor bewoners om hun woningen richting Nul-op-de-meter te verduurzamen. Er werd veel landelijke expertise in huis gehaald en er werd een organisatie op poten gezet met lokale bedrijven. In februari dit jaar is een campagne gelanceerd om woningeigenaren met plannen en ambities te laten weten dat CALorie er klaar voor is. In alle kernen van de gemeente waren uitingen van de campagne te zien, met de slogan ‘Verbouwplannen? Maak er meteen een Nul-op-de-meter woning van.’ CALorie nodigt bewoners met interesse van harte uit op de informatieavond. ‘We kunnen op die avond toelichten welke maatwerk-processen we voor ogen hebben’, aldus CALorie-coördinator Manuel den Hollander. ‘Gasloos worden lijkt vrij plots een verplichting te gaan worden. Maar wij zien gasloos naar Nul-op-de-meter gaan al jaren vooral als grote kans. Je energierekening gaat immers richting nul, en het comfort gaat juist omhoog.’

Tijdens de publieksavond zal kennis gedeeld worden over techniek, ontwerpen, energieberekeningen, belemmeringen, processen en financiering. Er zullen bouwbedrijven, installateurs, adviseurs en ervaringsdeskundigen zijn. En er is – volgens goed gebruik van CALorie – ruim gelegenheid voor vragen en uitwisseling. Het exacte programma wordt binnenkort bekend. U kunt alvast in de agenda noteren: 25 april, zaal de Nollen Geesterhage, inloop 19.30 uur, start 20 uur.

Leave a Comment