Gas besparen met een eenvoudige aanpassing van je cv-ketel

Gas besparen: zet ‘m op 60!

Tot zo’n 60 euro per jaar kan je besparen op je gasrekening door je cv-ketel op 60° te zetten. De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche.

Actie Urgenda
Met de oproep ‘Zet ’m op 60’ is Urgenda een campagne gestart om eenvoudig gas te besparen. Op de website www.zetmop60.nl is hierover meer te lezen. “In februari en maart komen meer dan 60 lokale energiecoöperaties door heel Nederland in actie om zoveel mogelijk cv-ketels in hun omgeving op 60 zetten!” Een sympathieke actie die CALorie graag ondersteunt door deze onder de aandacht te brengen van energiebewust Castricum.

Waarom deze campagne?
Urgenda heeft deze campagne gestart met de gedachte dat vele kleintjes één grote maken.
In dit geval kan, als heel veel Nederlanders meedoen, door een beperkte aanpassing aan je CV-ketel een groot tonnage CO2-uitstoot worden voorkomen, terwijl het ook nog goed is voor je eigen portemonnee.

Wat is de aanpassing?
Door de wateraanvoertemperatuur van je CV-ketel op 60o C te zetten in plaats van de gebruikelijk ingestelde temperatuur van 80o C blijft het door de bank genomen even warm, maar bij 80o C gebruikt je net iets meer energie dan nodig en betaal je dus ook iets meer. Als het op een zeldzaam koude dag eens min. 20o C zet je hem even weer wat hoger om het behaaglijk te krijgen.

In bepaalde gevallen kan de temperatuur zelfs nog lager worden ingesteld, bijvoorbeeld bij vloer- en wandverwarming en een goed geïsoleerde woning op 50o , en kun je onder het mom ‘how low can you go?’ experimenteren met een temperatuur van 35 tot 45 graden.

Wat is de besparing?
Een gemiddeld Nederlands huishouden bespaart met deze simpele actie per jaar tussen de € 40 en € 60 en circa 94 – 140kg CO2.

In welke gevallen kan het? 
De temperatuurverlaging worden toegepast onder voor elk type HR-ketel en in de meeste gevallen kun je dat zelf doen. Behalve bij een modulerende thermostaat, dan moet de aanpassing worden overgelaten aan een installateur. Bij een VR-ketel (Verhoogd Rendement) levert de maatregel geen besparing op. Hoe je de aanpassing zelf kunt doen is te vinden op de website www.zetmop60.nl.

Wat kan ik nog meer verbeteren? 
Je kunt de ‘warmtehuishouding’ verder optimaliseren bijvoorbeeld door de maatregel te combineren met ‘waterzijdig inregelen’ en instellen van het pompvermogen; of aanvullende acties ondernemen zoals het toepassen van radiatorfolie of radiatorventilatoren.

Meer weten?
Voor meer informatie over de actie, zie de website www.zetmop60.nl. Wil je meer weten over de mogelijkheden bij jouw installatie en over de effecten van het lager afstellen van je cv, kijk dan op de pagina met veelgestelde vragen. Klik hier voor meer tips over besparing op de verwarmingskosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *