Energie Thuis en op het Werk: de praktijk

Calorie-energie-castricum-icon-energie-thuis-en-op-het-werk-kleur-nieuwsbrief
Calorie-energie-castricum-icon-energie-thuis-en-op-het-werk-kleur-nieuwsbrief
Energie Thuis en op het Werk: zoeken naar wat het beste werkt voor je eigen situatie

Wiek de Keijser

Wiek woont sinds midden 2017 in Castricum.

Met partner Pauline en de kinderen Loek 8 en Daan 5 verhuisden ze vanuit Amsterdam naar Castricum. ,, Met twee kinderen werd ons huis van 50 vierkante meter te klein. We wilden toch graag een tuintje en op de begane grond wonen.  Dat is in Amsterdam niet te vinden. Althans niet voor een prijs die wij kunnen betalen. Hier in Castricum zijn we starters en het bevalt ons uitstekend. Soms mis ik Amsterdam wel en is het fijn als ik er weer rondloop. We werken allebei in Amsterdam dus we zijn er niet helemaal weg.”

Wiek was jarenlang werkzaam als zelfstandige stadstuinder in Amsterdam Oost en werkt nu bij de schooltuinen in Amsterdam West.

Het huis opknappen: verduurzamen en recyclen

Het dak

Het huis dat ze kochten in Castricum kon een opknapbeurt gebruiken. Het dak lekte en met behulpzame vrienden isoleerde Wiek de binnenkant met damp werend folie en vlasvezelplaten. Vlasvezel heeft vergelijkbare isolerende eigenschappen als glas- of steenwol zonder de kriebel, en het ruikt ook nog eens lekker. De binnenkant werd afgetimmerd met resthout dat ze kregen van een decor bouwbedrijf.

De vloeren

Maakten ze van restpartijen eikenhout gekocht op Marktplaats. Eiken is volgens Wiek een van de duurzaamste materialen omdat het heel vaak hergebruikt kan worden en amper slijt. “Het was even puzzelen om van alle restjes hout weer een hele vloer te maken. De ondervloer is gemaakt van hennepvezel.  Je bent er wat meer tijd mee kwijt en je moet zelf wat kunnen. Werkmateriaal zoals een schuurmachine heb je ook wel nodig. Maar hout is een fijn materiaal om te gebruiken. Onder de vloer hebben we geïsoleerd met Ton Zon folie.”

De wanden en isoleren

De aanwezige structuurverf was een ideale ondergrond voor leem stuc, een natuurlijk materiaal uit Zuid Limburg (zie foto’s).

Leem heeft een vochtregulerende werking en het is te hergebruiken. Je zou het zelfs mee kunnen nemen naar een ander huis.  “Leem stuc is bewerkelijker dan reguliere stuc, het hele proces wordt verspreid over enkele dagen. Je masseert het leem op de muren, een heerlijk meditatief klusje Een muur stuccen gaat sneller, maar is ook veel gehaaster werken.”

 De ramen zijn van thermoglas en de kozijnen zijn hergebruikt. Het aanrechtblad is gemaakt van een stuk van de oude eiken vloer uit het huis in Amsterdam.

Recyclen

“We kopen bijna niks nieuws. Tafels en kasten hebben we van de kringloop. Beddengoed en kleren kopen we zo nu en dan wel nieuw.”

Reizen

“We werken allebei in Amsterdam een van ons reist met de trein en de ander met de auto. Onze auto rijdt op gas dat is qua uitstoot minder vervuilend dan gas.  Overwegend gaan we met de trein of fietsen we”.

Het energievraagstuk rondom huis

“Daar zijn we in vastgelopen. We maken toch een kostenafweging. Een gasfornuis gaat, denken we, veel langer mee dan een inductiekookplaat. Die vragen hebben we ook rond een elektrische auto. Is dat duurzamer als je ook de materialen, eventuele reparaties en levensduur meeneemt? We gebruiken heel weinig stroom, zijn zonnepanelen dan wel zinvol?”

De tuin

“We hebben een groen dak gemaakt in de tuin (zie foto) en een fruitbomenhaag. We hebben een heg van gevlochten platanen- en wilgentakken en de tegels voor het terras hebben we met oude  klinkers ertussen ook hergebruikt. In de tuin staat een rijke variatie aan inheemse planten en er is veel foerageer, schuil, en nestgelegenheid voor inheemse fauna”.

De toekomst?

Het dak van de aanbouw willen nog isoleren en vergroenen. We zijn er nog niet over uit hoe. Of met sedum matten, of misschien bouwen we er wel een kas/serre op. Verder willen we meer regenwater gaan opvangen, de zomers lijken steeds droger te worden.

Waarom recyclen

In eerste instantie, omdat er al zoveel is, waarom zou je nieuw kopen als het 2e hands kan. Verder vind ik dat oude (geproduceerd tussen +1950-1970) kasten, tafels, stoelen, lampen  en ander meubilair vaak van betere kwaliteit zijn dan wat er nu wordt gemaakt (denk Ikea, Leen Bakker, Kwantum) of je betaald de hoofdprijs.

Waarom ecologisch verduurzamen

Meer  woongenot, beter voor de aarde en niet onbelangrijk op de lange termijn ook gunstig voor je portemonnee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.