Castricum telt 9 grote Verenigingen van Eigenaren (VvE’s), gelegen aan resp. De Loet, De Admiraal de Ruyterweg en aan de CF Smeetslaan, die allen beschikken over een collectief warmtesysteem. Afgelopen maandagavond 10 februari bogen vertegenwoordigers van deze grote 9 zich op initiatief van de VvE-werkgroep van CALorie, samen met gemeenteambtenaren en enkele energieadviseurs over de duurzame warmteopties voor de toekomst. Gasloos dus.

Centraal stonden een presentatie van de gemeente over warmtenet en het haalbaarheidsonderzoek daarnaar. En de bijna all-electric oplossing waar VvE Clematis sinds enkele jaren ervaring mee opdoet.

De aanwezige bestuurders en vertegenwoordigers waren te spreken over deze kans om zich te verdiepen in de uitdagingen die komen. Keuzes maken is niet eenvoudig en hoeft ook niet op stel en sprong. De meeste aanwezigen waren het er wel over eens dat isolatie- en besparingsmaatregelen altijd goed zijn. Evenals het opstellen van een meerjarig verduurzamingsplan. Daarvoor zijn, ook via CALorie, adviseurs te vinden, die ook de weg naar subsidies weten.

De aanwezigen vroegen ook om duidelijkheid vanuit de gemeente of er nu wel of niet een warmtenet zal komen. Daarvoor zal eerst het haalbaarheidsonderzoek moeten worden afgerond, naar verwachting nog voor de komende zomer.