Collectieve zonnecentrale Aad de Wit dichterbij

Zonnepanelen op het dak van Aad de Wit verhuizingen
Zonnepanelen op het dak van Aad de Wit verhuizingen

Er is goede progressie in het project om op het dak van verhuisbedrijf Aad de Wit een collectieve elektriciteitscentrale met zonnepanelen voor elkaar te krijgen. We mikken op realisatie in september 2020, en als alles ideaal verloopt kan het nog eerder zijn. We verwachten tegen de 800 panelen te kunnen leggen! De vier projectfases (Initiatief, Uitwerking, Voorbereiding, Realisatie) vergen veel en zorgvuldig werk. Dit voeren wij uit met een sterke werkgroep (genaamd Zon op Castricum) van enthousiaste en capabele vrijwilligers. En we worden professioneel geholpen door Zon op Nederland, een bedrijfje dat onder de vlag van onze landelijk energiecoöperatie-koepel Energie Samen opereert. Die kunnen we betalen dankzij een subsidie van de Provincie Noord-Holland.

Na de aankondiging in de vorige nieuwsbrief hebben we al 16 aanmeldingen ontvangen van mensen die graag zonnepanelen reserveren in de collectieve zonnecentrale. Deze bewoners hebben ofwel geen of te weinig plek voor panelen op eigen dak, of ze hebben geen eigen dak (VVE, huur). Als u ook vrijblijvend wilt inschrijven, mail dan naar info@calorieenergie.nl.

Wat betreft het aantal te reserveren zonnepanelen (of officieel: zoncertificaten), raden we aan om qua opwek net onder uw eigen verbruik te blijven. Dat is financieel het gunstigst binnen de regeling waar we mee werken, de Regeling Verlaagd Tarief oftewel de Postcoderoos-regeling. Verbruikt u bijvoorbeeld 3500 kWh per jaar, dan zijn 11 zoncertificaten een goede optie (opwek ongeveer 3300 kWh). Bedrijven kunnen ook meedoen!

Postcoderoos

Hierboven een plaatje met die zogenoemde postcoderoos voor de geplande zonnecentrale bij Aad de Wit. Postcode 1901 vormt het hart van de ‘roos’. Eromheen liggen de ‘blaadjes’. Bewoners en bedrijven in al deze postcodes kunnen meedoen met de centrale, zo zit de regeling in elkaar. Binnenkort op de CALorie-site ook veel meer informatie over ons eigen postcoderoosproject.

NB. Om er alles van te snappen (want ja, de regeling is best complex), kunt u eens een kijkje nemen op de site van collega-energiecoöperatie NHEC (Noordhollandse Energie Coöperatie). De NHEC staat momenteel vlak voor het ‘groen licht’ van haar tweede Postcoderoos-zonnecentrale; alle belangrijke informatie staat op de site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.