Werkgroep Collectieve Warmte

 In Nieuws

Met enthousiasme zijn vijf vrijwilligers voor CALorie in de Werkgroep Collectieve Warmte gestapt. Wat is nou precies de afbakening van het ‘werkveld’ van deze groep? Samen kwamen we er op uit dat het gaat om onderzoeken en hopelijk uitvoeren van opties om bewoners in onze gemeente gezamenlijke vormen van warmte voor hun woningen, bedrijven en instellingen te bieden; via warmtenetten. Idealiter komt dat aan te leggen net in eigendom van de bewoners zelf. En de duurzame bron voor de warmte ook.

We hebben het niet alleen over warmte uit geothermie (diep in de grond), en ook niet alleen over kern Castricum. Al snel spreken we over termen als TEO (Thermische Energie uit Oppervlaktewater) en TEA (Thermische Energie uit Afvalwater). Dat lijkt een grap, maar TEO en TEA zijn zeer serieuze kanshebbers om onze behoefte aan aardgas deels te vervangen. Mooi van TEO en TEA is ook dat de warmtenetten niet enorm hoeven/kunnen zijn. Je zou bijvoorbeeld met TEO uit een gemaal kunnen beginnen met een warmtenet voor zo’n 200 woningen, oftewel 200 aardgas woonequivalenten. In Akersloot, Limmen of De Woude. Dat lijkt nog enigszins behapbaar.

Uiteraard is er alleen maar kans van slagen als bewoners, bedrijven en instellingen interesse hebben. En daarom moet het plan gewoon aan alle kanten gunstig zijn voor de potentiële afnemers. Zelf het heft in eigen handen nemen, zelf beslissen hoe de plannen in elkaar komen te steken: dat is wat CALorie altijd voor bewoners wil. Want dan wordt het ongetwijfeld het meest gunstig voor diezelfde bewoners. En niet voor verre aandeelhouders van een of ander multinational. Alvast meedenken? Stuur een mailtje naar onze werkgroep Collectieve Warmte en help mee.

Leave a Comment