CALorie en Transitie Castricum in de top!

Maar liefst twee Castricumse initiatieven van inwoners belandden in de Trouw duurzame top 100 van 2019. Door een onafhankelijke jury gekozen uit enkele honderden initiatieven.

Bij de feestelijke en leerzame bijeenkomst donderdag jl. was Castricum dan ook goed vertegenwoordigd.  Op station Castricum is het al een drukte van belang met de duurzaamheidsmensen op weg naar Amsterdam. Marjolein Zonjee  van CALorie (plaats 95) en ook betrokken bij Transitie Castricum (plaats 99) antwoordt met een grote glimlach op de vraag of ze blij is: ”hartstikke blij en trots. Binnen CALorie ben ik bezig met mobiliteit. Volgend jaar hopen we een doorstart te maken met de elektrische deelauto. Een project om inwoners kennis te laten maken met de elektrische auto en met het delen van een vervoermiddel. Het zou het project een boost geven als bijvoorbeeld enkele grote dienstverleners en de gemeente mee zouden participeren in het project.”

De escape bus

In Amsterdam aangekomen bij het evenement is zijn er veel mensen op de been.Heel jong en heel oud en alles er tussenin loopt er door elkaar.  Voor de deur staat de duurzame escape- roombus. Wil je de wereld redden? Stap dan in de bus en de red de wereld van klimaatverandering voor het te laat is.  Het regent eindelijk even niet (..) en buiten treffen we Manuel den Hollander van CALorie. Ook hij is tevreden met een plaats in de duurzame top: “Op naar nummer 1! CALorie is nu tien jaar bezig om Castricum en omliggende kernen in 2030 energieneutraal te krijgen. We hebben inmiddels 700 leden Meer dan 500 huishoudens deden mee aan onze zonnepanelenacties. De komende jaren gaan we door met al onze activiteiten. Voor ons zal de focus blijven liggen op het realiseren van zeggenschap van inwoners en kleine bedrijven in al die veranderingen.” “Ja”, vult Guus Wattel (CALorie ) aan, “dwang van bovenaf gaat niet werken.” CALorie werkt in diverse activiteiten samen met gemeentebestuurder wethouder Falgun Binnendijk.  Daarnaast ontplooit CALorie met, voor en door de leden activiteiten.

Transitie Castricum is een initiatief van inwoners waar alles wat groen is langs komt. Repaircafe, Tiny houses, “soepcafe’s” waar soep getrokken wordt van geredde groentes en nog veel meer. Ludiek en nuttig is de SAKKIE’’z actie. Van hergebruikte stof worden boodschappenzakjes gemaakt.  Marleen Heeman van TC deelt ze bij de bijeenkomst uit en overhandigt er ook een aan de hoofdredacteur van Trouw. In zijn openingswoord verwijst hij naar het Castricumse initiatief: ”een mooi zakje voor boodschappen, kreeg ik zojuist uit Castricum.”

Zwerfafval wint

De winnaar van de Trouw duurzame 100 is Dirk Groot de Zwerfinator genaamd.  Flesjes, blikken hij raapt ze op. Voorkomen van zwerfafval is het doel. Hij verzamelt gegevens over soorten en vindplaatsen van het afval. Daarmee kunnen overheden en bedrijven gerichte maatregel nemen. Belangrijk doel is statiegeld op plastic flesjes en blikjes te realiseren. De lijst is dit jaar helemaal anders dan voorgaande jaren. Toen waren het vooral wetenschappers, ondernemers en politici die de lijst bevolkten, Nu staan er allemaal doeners op de lijst. Wacht niet af. Begin zelf is de rode lijn in deze top. Initiatieven van inwoners staan in deze “de top van onderop. ” Al die actie van inwoners is niet DE oplossing voor opwarming, vervuiling en verlies van soorten, aldus de jury. Ingrijpen van de overheid, inspanningen van bedrijven het blijft allemaal hard nodig.

Volhardend en eigenwijs

Die volhardende, enthousiaste, eigenwijze mensen laten wel zien dat grote abstracte wereldkwesties niet moedeloos en passief hoeven te maken. Het is niet altijd makkelijk maar zelf iets ondernemen is bevredigender en kan ook daadwerkelijk tot verandering leiden.

CALorianen en de mensen van Transitie Castricum zijn het erover eens: het is bevredigender om zelf iets te ondernemen maar vooral ook leuk!

Ans Pelzer