Zondag 16 september was het Willem de Rijke parkje toneel van een sfeervol festival over afval, schone energie en eerlijke producten. Georganiseerd door De Groene-bazen op verzoek van de gemeente werd het een mooie happening rond een markt met lokale producten, initiatieven voor gebruik van zwerfafval en veel aandacht voor duurzaam. Smaakmakers waren het straattheater en educatieve activiteiten voor kinderen zoals het plastic-soep-spel. Ook CALorie, onze eigen Energiecoöperatie van en voor burgers, was aanwezig.

Wethouder Slettenhaar wordt geïnformeerd over projecten van CALorie duurzaam wonen (wonen in zijn portefeuille), de buur(t)auto en aard-warmtenet.

Jong geleerd, oud gedaan: Ludieke introductie Buur(t)auto, hier voor de peuters.

Bezoekers konden er terecht met vragen over projecten van CALorie.

  • Energiezuinig maken van je eigen woning: Waar te beginnen en hoe pak je dat aan? Tegen een kleine vergoeding voert CALorie een quickscan van je woning uit met advies over maatregelen; ook voor appartementsgebouwen en VvE’s is er een programma.
  • Aanschaf van zonnepanelen: in november start CALorie weer een actie voor collectieve aanschaf.
  • Meedoen in een windmolen: inwoners kunnen via CALorie nog een aantal participaties kopen voor deelname in een windmolen op de Boekelermeer. Aanmelden en inschrijven via de website www.calorieenergie.nl.
  • Ludiek was de introductie van de deelauto: de kleintjes konden in een trapautootje van CALorie rondrijden maar moesten wel delen met andere kleuters die graag een rondje reden. CALorie start nog dit jaar een Buur(t)auto project: om te beginnen komen er 2 of 3 electrische auto’s voor gebruik door een kleine groep (5 ~8 buurtbewoners) vaste gebruikers.
  • Vraag was er naar de plannen voor Aardwarmte en een warmtenet in Castricum zodat ook woningen in oudere wijken straks warm kunnen blijven als we van het gas af moeten – in de planning is een presentatie aan de Raad van de eerste verkenning.

Bij de opening van het festival maakte wethouder Slettenhaar dan ook graag melding van de duurzame initiatieven van CALorie.
Deelname aan het festival werd voor CALorie georganiseerd door Marjolein Zonjee met hulp van Piet Geerke.

Foto’s zijn van Piet Geerke