CALorie en de Castricummer Werf; twee ondernemers aan het woord

Al jaren is CALorie ook actief om bedrijven en daardoor bedrijfsterreinen te verduurzamen. Wogene Kramer is actief in de Werkgroep Castricummerwerf en heeft wat gesprekken gevoerd met enthousiaste ondernemers. Lees hun relaas.>>>

Twee ondernemers aan het woord: samenwerking met CALorie om te verduurzamen

Castricum verduurzaamt, de Castricummer Werf inbegrepen. Energie coöperatie CALorie zet zich daarvoor in en heeft een ambitieuze werkgroep die in 2022 de energierekening naar 0 brengt. Zodoende zetten we een paar duurzame ondernemers die hard op weg zijn in het zonnetje. We interviewen ze over hun bedrijf en hun ervaringen met de verduurzamingsmaatregelen. Eén van de manieren om te verduurzamen is met behulp van subsidies voor duurzame energiebronnen, voor ondernemers te regelen via onze ervaren en enthousiaste vrijwilligers en mogelijk gemaakt door de gemeente Castricum en de provincie Noord-Holland. Ondernemers Martijn Kooijman en Hans de Ridder over hun ervaringen met CALorie en zonnepanelen in het bijzonder.

Wanneer bent u in contact gekomen met de werkgroep duurzame bedrijfsterreinen van CALorie? 

Hans de Ridder: Dat is een grappig verhaal. Er was een bijeenkomst voor bedrijven in de vorm van een feestje waar ik niet eens voor was uitgenodigd. Bij toeval kwam ik daar terecht en kwam ik Arjen Fruitema tegen. Hij is betrokken bij CALorie en doet veel werk in het verduurzamen van bedrijfsterreinen. We raakten daarover aan de praat, zonder meteen concrete plannen te bespreken. Later werd ik gebeld door Wim Schermer, die namens de werkgroep bedrijfsterreinen van CALorie informeerde over mijn interesse voor verduurzaming. Dit bracht Fruitema op het idee om de handen ineen te slaan en zo zijn we begonnen. Nu hebben we zonnepanelen en een warmtepomp.

Martijn Kooijman: Ik ben in contact gekomen met CALorie via mijn schoonvader Fred de Wit, de huidige eigenaar van het pand waar Aad de Wit in zit en vroeger ook eigenaar van Aad de Wit. Hij kent onder andere Wim Schermer, lid van CALorie en een van de aanjagers van het verduurzamen van bedrijfsterreinen. Hij had ideeën om flink te investeren in dit pand, het staat hier namelijk al sinds 1997. De investering voor de zonnepanelen was inderdaad flink, even goed hebben we doorgezet.

Wat of wie inspireerde u om mee te doen aan het verduurzamingstraject?  

Hans de Ridder: Ik sta altijd open voor vernieuwing en ik ben er heilig van overtuigd dat vergroening niet weg gaat. Als je vroeg bent is het soms nog even behelpen in de toepassing voor de sector. Zware machines kunnen op stroom vaak niet de hele dag ingezet worden, de actieradius komt nog tekort. Dat staat niet in de weg aan het willen gebruiken van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen om onze bussen later op te kunnen laten rijden.

Martijn Kooijman: Het was in beginsel een kostenplaatje. Dat ik daarmee een steentje bijdraag om ons milieu helpen is mooi meegenomen. De markt beweegt continue, stilstaan is achteruitgang. Blijven investeren is mijn devies, het is een lastig pand en daarmee goed om met zulke aanpassingen de toekomstbestendigheid te garanderen.

Hoe merkt het bedrijf de kostenbesparing in de huidige roerige energiemarkt?

Martijn Kooijman: Ik denk dat wij straks een stabielere, uiteindelijk goedkopere prijs betalen naarmate de duur van het energiecontract met de zonnepanelen zich uitbetaalt.

Hans de Ridder: Er is nog niet echt een effect merkbaar. Al vallen volgens de jaarstukken de gas licht en water kosten wel mee. Pas na half oktober, wanneer de panelen er een jaar zitten, merken we het verschil. Voor het milieu scheelt het wel meteen.

Welke tips heeft u voor ondernemers die nog twijfelen over het starten met de transitie?  

Hans de Ridder: Weet goed wat je zelf voor ogen hebt en wat past bij je bedrijf. Elektrische auto’s voor ritten naar bijvoorbeeld klanten en zonnepanelen voor het verlagen van de energierekening zijn anders dan zonnepanelen voor het gebruiken van energie voor de bedrijfsvoering; het is pionieren.

Martijn Kooiman: Wanneer het niet te betalen is, is het niet te betalen. Kijk dan vooral naar externe partijen zoals duurzame banken of lokale fondsen als de kasstroom niet zo een grote investering toelaat. Ik denk dat je er vroeg of laat niet onderuit komt. De energiekosten voor dit pand waren ook enorm vroeger, het levert namelijk altijd wel weer wat op.

Meer weten? 
Wil je meer weten over de verhalen van de ondernemers van Castricum?Kijk vooral op onze site https://www.calorieenergie.nl/project-verduurzaming-castricummer-werf/ 

Dit interview is bewerkt en ingekort * 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.