Avond over wijkaanpak

 In Nieuws

4 November was er weer een avond over de wijkgericht aanpak energiebesparing en comfortabel wonen georganiseerd, dit keer was de Oranjebuurt aan de beurt. De belangstelling in het Huis van Hilde was overweldigend, er waren zo’n 130 mensen aanwezig, de meeste uit de wijk zelf. Het bleek dat er van deze 130 zo’n 25 CALorie lid waren, best een groot deel dus.

Nadat wethouder Falgun Binnendijk een kort en bondige inleiding had gehouden nam Duurzaam bouwloket (DBL) het stokje over en ging uitleggen wat de wijkaanpak in hield. Er zijn 5 referentiewoningen geselecteerd uit woningen die de mensen hiervoor aangemeld hadden. Deze huizen zijn door een adviseur van DBL bezocht. Er wordt een energiescan gedaan, een bouwtechnische opname gedaan, een luchtkwaliteitsmeting en indien het weer het toe laat een analyse met infrarood foto’s. Hier werd een uitgebreid rapport van opgemaakt. In het rapport kan je dan lezen welke maatregelen effectief zouden zijn. De bewoners die niet zo gelukkig waren dat hun huis hier tussen zat kunnen nu uit de 5 referentie woningen hopelijk  hun type huis selecteren of in elk geval dat wat er het meest op lijkt.  Het rapport bevat een stappenplan om deze woning te verduurzamen. De volgorde waarin je je huis kunt verduurzamen is isoleren, hierbij aandacht voor een goede ventilatie en zonnepanelen. Daarna ben je klaar om je verwarming te verduurzamen. Dan kan dan afhankelijk van wat de toekomst gaat brengen met name een warmtepomp om warmtenet zijn.

Na DBL en de pauze vertelde Guus Wattel van CALorie wie wij zijn en wat wij doen. Het belangrijkste is dat we nu inmiddels gestart zijn met een actie om samen isolatie maatregelen in te kopen. Dit maakt dat de prijs wel zo’n 10% lager kan uitvallen. In februari komt er weer een Locale Zonnepanelen actie. Reden genoeg dus om je huis onder handen te nemen.

De avond eindigde met dat de mensen met gelijke huizen bij elkaar kwamen om samen het verduurzamen van hun woningen te bespreken.

 

Leave a Comment