Voor- en nadelen van een windmolen

Wat kan je met wind toch veel energie opwekken! Een grote windturbine is gelijk aan 40 voetbalvelden vol met zonnepanelen.

In de RES zijn ze nu aan het puzzelen hoe we in Noord-Holland Noord onze energie duurzaam kunnen opwekken met windmolens en zonnepanelen. De vraag is dan natuurlijk: “Waar komen deze te staan”. Mensen willen geen zoevend geluid van een molen in hun achtertuin en ook geen schaduw van de wieken. Echter als je de molen op de goede plaats situeert dan is er toch niets mis mee? Denk aan langs de snelweg of op een industriepark. We kunnen wel steeds naar andere plekken blijven wijzen dat daar de molens moeten komen, maar zelf mogen we hier ook wel aan bijdragen. Ook kleine molens tot 15 meter hoog zijn een mogelijkheid.

Binnenkort zal de provincie om moeten gaan omdat we met elkaar de doelen uit het klimaatakkoord moeten halen. Nederland heeft grof gerekend nog tussen de 1000 en 1500 nieuwe windmolens op land nodig.

De rijksoverheid stelt dat “Het is daarom belangrijk dat de initiatiefnemer van een windproject de omwonenden en betrokken partijen in een vroeg stadium bij de plannen betrekt.“. Nog beter is natuurlijk dat de omwonenden het initiatief nemen. Daarom willen we vanuit CALorie al voorbereid zijn voor als dat gebeurt. Ga nu al bedenken waar de molen kan komen en wat er dan moet gebeuren. En hoe kan de gemeenschap profiteren van de opbrengst van de windmolen? Voorbeeld hiervan is Coöperatie Zuidenwind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *