Onze tip om snel wegwijs te raken in windmolen-land is de website Die molens draaien ook voor jou.

Castricumse windmolen in Alkmaar

HVC, een afval-, grondstoffen- en energiebedrijf, is bezig met de oprichting van een vierde windmolen op het industrieterrein De Boekelermeer in Alkmaar: het project Liefting. De gemeente Castricum en de andere zeven gemeenten van de regio Alkmaar willen graag dat inwoners van de regio kunnen investeren in deze windmolen. Dat vindt CALorie natuurlijk geweldig!

Bergen Energie, Alkmaar Energie, CALorie, Heiloo Energie, Energiek Langedijk (i.o.) en Kennemerwind, allemaal lokale energiecoöperaties, werken aan een samenwerkingsverband om aan deze wens tegemoet te komen. Een gezamenlijke aanpak en een juridisch-financiële samenwerkingsstructuur moet participatie door bewoners vergemakkelijken. CALorie is daar druk op aan het studeren.

Ondertussen is de politieke besluitvorming over de ‘molen van Liefting’ nog niet afgerond. Er zijn nog besprekingen gaande tussen gemeenten onderling en tussen HVC en gemeenten (die aandeelhouders zijn van HVC). Bovendien loopt in connectie met de windmolen ook nog een proces rond het zogenoemde Stimuleringsfonds Duurzame Energie Regio Alkmaar. De handtekeningen van de gemeenten zijn nog niet gezet onder het fonds, en de vraag ligt nog of de molen van Liefting onderdeel uitmaakt van het Stimuleringsfonds of niet.

CALorie houdt samen met de partner-energiecoöperaties uit de regio een vinger aan de pols bij de politieke processen rondom de windmolen en het fonds.